5 Yoga houdingen na langdurig zitten - Willemijn Zoet
39
post-template-default,single,single-post,postid-39,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
5-Yoga-houdingen-na-langdurig-zitten

5 Yoga houdingen na langdurig zitten

Langer dan we liever zouden willen, of goed voor ons is, brengen we onze tijd zittend door. Uren werken achter een bureau, in de auto in het verkeer of onderuitgezakt voor de buis de laatste 6 afleveringen van die ene Netflix serie te kijken. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe zo velen van ons meegezogen worden in sedentair gedrag. Ookal bezoek je een aantal keer per week de yoga studio of sportclub, we doen het allemaal: we zitten meer dan we lief zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat een levensstijl die minimale beweging bevat slecht is voor onze gezondheid. Een uur uitsloven in de sportschool kan zelfs niet opwegen tegen de schade van het zitten voor de rest van de dag. Dus wat moeten we dan doen als we niet kunnen stoppen met onze kantoor banen, onze lange reistijden of onze Netflix abonnementen?

Nou, om te beginnen kunnen we eens in de zoveel tijd opstaan en bewegen. (Misschien niet wanneer je in de auto zit maar je snapt het idee.) In feite kunnen de volgende yogahoudingen onze stijve gespannen lichamen precies geven wat ze nodig hebben.

5 yoga houdingen na langdurig zitten
downward-facing-dog

Downward facing dog – Adho Mukha Svanasana

Indien je alleen de tijd en energie hebt voor één yoga pose, maak dan een downward dog voor het op lengte brengen en sterk maken van alle grote spiergroepen in zowel het boven als onderlichaam. In deze houding krijgen de polsen ook een lichte stretch, wat een voordeel is als je veel schrijft of typt. De positie van het hoofd zorgt ook voor een doorbloeding van de hersenen, wat helpt bij hoofdpijn of traagheid.

standing-foward-bend

Standing Forward Bend – Uttanasana

Standing Forward Bend is ideaal voor het verlichten van stress en angst, en het is makkelijker/ minder lastig te doen dan downward dog voor als je bijvoorbeeld in een kantoor werkt. Zowel je schouders als benen krijgen een goede stretch, en je kunt je armen laten hangen en bengelen wat helpt bij het vrijgeven van spanning. Net als downward dog bevordert deze houding ook de bloeddoorstroming naar de hersenen.

pigeon-prep

Half Pigeon – Kapotasana

Langdurig zitten voor langere tijd kan leiden tot vastzittende heupen. De half pigeon is daarom een ideale houding voor het openen van de heupen en het vergroten van de flexibiliteit. Het verlengt ook de heupflexoren die de romp en benen met elkaar verbinden, deze worden namelijk vaak verkort door langdurig zitten.

bridge

Bridge – Setu Bandha Sarvangasana

Wanneer we te lang zitten verzwakken onze bilspieren wat kan leiden tot een hele reeks van andere vervelende problemen in het onderlichaam. Bridge houdingen zijn ideaal voor het versterken van dit gebied. Als je kunt, probeer dan 10 tot 20 herhalingen waarbij de focus ligt op het goed knijpen (aanspannen) van de billen.

cobrapose

Cobra – Bhujangasana

Heb jij de slechte gewoonte dat je voorovergebogen zit? Als je dat doet probeer dan cobra vormen voor het openstellen van je borst en het verlengen van je wervelkolom. Deze houding is zeer geschikt voor het verminderen van van stijfheid in de onderrug en bovendien geeft het een boost aan je stemming!

En na de oefeningen?

Wanneer je uit de cobra houding (of een van de andere bovengenoemde houdingen) komt kun je ontspannen in child’s pose voor het kwijtraken van de resterende spanning in de rug, schouders of borst. Je zult je een stuk beter voelen, zoals mentaal als fysiek, en je zult je een stuk minder schuldig voelen over het feit dat je al erg lang aan het zitten was.

Heb je vragen of opmerkingen? 
Je kunt ze kwijt in het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie