Ademhalingsoefening Tellen
ademhalingsoefening, meditatie, ontspanning
1938
post-template-default,single,single-post,postid-1938,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
ademhalingsoefening-tellen

Ademhalingsoefening – Tellen

Dit is een ademhalingsoefening voor het rustig maken en het onder controle brengen van de ademhaling. Je kunt deze oefening het beste doen in kleermakerszit, maak het jezelf comfortabel door op een kussentje of op een blok te gaan zitten. Hierdoor komen je heupen net iets hoger dan je knieën waardoor het makkelijker is om je benen te ontspannen en je onderrug in een natuurlijke holling te krijgen. Je handen laat je rusten op je knieën of in je schoot, maak je helemaal lang, maak je nek lang en wanneer je er klaar voor bent sluit je je ogen.

Adem in en uit, je gaat je ademhaling bewuster afmaken. Je zoekt het begin en eindpunt van je ademhaling op.

Misschien merk je dat je vanzelf al wat rustiger gaat ademhalen omdat je er tijd voor maakt. Maar je kunt ook expres je ademhaling rustiger te maken door je ademhaling te tellen. Je telt je in-ademhaling en dan maak je je uitademhaling hetzelfde aantal tellen. En als je in ademhaling nog wat kort is verleng je die door 1 of 2 tellen erbij te doen, en je kunt ook je uitademhaling verlengen door 1 of 2 tellen erbij te doen.

Om goed op je begin en eindpunt van je ademhaling te kunnen concentreren, word je misschien afgeleid door gedachten of geluiden van buitenaf, adem eerst helemaal in en houd dan 1 tel je adem vast en adem weer helemaal uit. En aan het einde houd je weer 1 tel vast en dan begin je weer opnieuw aan je in-ademhaling. Blijf dat op je eigen tempo doen, iedere keer na je in-ademhaling 1 tel vast en na je uitademhaling 1 tel vast.

Het is ook niet de bedoeling dat je je afsluit van de buitenwereld of van alles wat er om je heen gebeurt of wat er binnenin gebeurt. Het is meer dat je focus houdt en tegelijkertijd bewust ben van alles wat er om je heen gebeurt en wat er binnenin gebeurt.

Blijf nu gewoon doorademen zonder die tel vast te houden, zelfde ritme.

En als je een mooi rustig ritme hebt ga je aftellen van 20 naar 1. En iedere in en uitademhaling is 1 tel, je telt af van 20 naar 1. Onderweg zal je misschien de tel kwijt, dat maakt niet uit omdat je afgeleid raakt misschien van buitenaf of je eigen gedachten of iets wat je voelt het maakt niet uit laat maar gebeuren, wees er bewust van, je kijkt er naar en je doet er voor deze keer even niets mee. Je associeert het met niets, je doet er niets mee, geeft er geen oordeel aan en dan probeer je weer terug te komen bij de tel waar je gebleven was.

In, uit. 20 etc.

Misschien ben je er al, misschien nog niet. Blijf gewoon rustig doorademen met je eigen telling. Ben je bij 0 aangekomen dan blijf je in hetzelfde tempo nog even doorademen.

Breng je aandacht dan iets meer naar buiten, naar de geluiden om je heen. En probeer de kalmte en rust bij je te houden en haal je kussentje onder je vandaan. Breng je armen achter je en pak je ellebogen vast en op een uitademhaling kom je in een vooroverbuiging en laat daar alles los. Op een in-ademhaling kom je weer omhoog en schut je benen en armen even lekker los.

Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie