Alles over het vierde chakra - Anahata - Willemijn Zoet
1542
post-template-default,single,single-post,postid-1542,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
vierde-chakra-anahata

Alles over het vierde chakra – Anahata

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie.

Het vierde levensgebied (chakra) is het hartchakra. In het Sanskriet heet het chakra “Anahata” wat ongeroerd of onaangetast betekent. Het chakra ligt op je borstbeen bij de hartstreek. Het anahata chakra heeft drie chakra’s boven zich (hogere energieën, geestelijk van aard) en drie onder zich (lagere energieën, materieel van aard) en vormt daarmee het exacte middelpunt van je kern. De kleur is groen en het element van anahata is lucht. Lucht is gratis en onuitputtelijk, je zal nooit zonder komen te zitten! Elke inademing is een gelegenheid voor een nieuw moment, elke uitademing een kans om het oude los te laten.

In het derde chakra ontsteken we ons innerlijk vuur, het zonnevlechtchakra is de energiecentrale waaruit we kracht en energie putten om ons leven vorm te geven. De geleverde inspanning en kracht brengt ons naar het volgende niveau.
In het vierde chakra gaan we van doen naar zijn, van inspanning naar overgave, van spierkracht naar het voortbrengen van tederheid.

Door zacht te worden open je de poort naar het hart. Je kunt je lichaam zacht maken, of je hart, maar ook je oordeel over een ander of je mening over een bepaalde situatie. Wanneer je zachter wordt, kunnen dingen samenkomen. Het nodigt uit tot openheid, verbondenheid en begrip. Wanneer je in een houding staat, kijk dan eens hoe hard je bent, en kijk in hoeverre je je gezicht, ogen, schouders en bovenal je hart zacht kunt maken. De lessen van het hartchakra gaan altijd over liefde. Wie zijn of haar hart opent, zal de universele liefde ervaren die zich verbonden voelt met alles wat er bestaat, een wezenlijke ervaring die leidt tot groei en vreugde. Als hart van het chakrasysteem is het anahata chakra de samenvoeger van alles wat je bent, en het brengt je een stap dichter bij de essentiële betekenis van yoga als brug, als verbinding.

Wanneer het anahatachakra volledig geopend is en in harmonie met de andere chakra’s samenwerkt, ben je een kanaal voor goddelijke liefde. Je straalt warmte, hartelijkheid en vrolijkheid uit, waarmee je het hard van je medemensen opent, vertrouwen wekt en vreugde schenkt. De liefde in je hart verfijnt je waarneming, je voelt de goddelijke liefde voor de schepping.

“Je hoeft niet op zoek te gaan naar liefde, je hoeft slechts de barrières te vinden die je in jezelf tegen haar hebt opgeworpen” – Rumi

Liefde vinden we wanneer we in staat zijn de barrières weg te halen die we zelf tegen de liefde hebben opgeworpen. Redenen hiervoor kunnen zijn: oude wonden, jeugdtrauma’s, ultieme gevoeligheid en potentiële pijn. Helaas raken deze barrières zo verweven met ons lichaam dat ze een blijvend pantser kunnen vormen. Denk eens aan een bolle bovenrug en naar voren hangende schouders. Het wordt lastiger om vrij te ademen en de verticale lichaamsas recht te houden, je hart wordt beschermd, voelt leeg en is uitgeput. Kenmerken van een onderontwikkeld anahata zijn: asociaal, teruggetrokken, veroordelend, onverdraagzaam jegens jezelf en anderen, eenzaamheid, depressief, angst voor relaties/intimiteit, gebrek aan inlevingsvermogen. Maar een overontwikkeld vierder chakra kan ook, kenmerken hiervan zijn: op anderen gericht ten koste van jezelf, veeleisend, op kleverige manier aanhankelijk, jaloers, overdreven opofferend.

Yoga voor het hartchakra neemt het harnas van het hart weg door de borst en bovenrug te openen en met de ademhaling te werken. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer ruimte in de innerlijke tempel, meer vrijheid en ontspanning in borst en schouders, meer zachtheid, en meer ruimte voor de natuurlijke liefde en blijdschap. De subtiele energie die in het derde chakra wordt opgewekt kan op deze manier in het vierde chakra komen, buiten haar oevers treden en de barrières tussen binnen en buiten geleidelijk doen laten verdwijnen.

Wil je meer weten over het vierde chakra? Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie