Alles over het vijfde chakra - Visuddha - Willemijn Zoet
1719
post-template-default,single,single-post,postid-1719,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
vijfde-chakra-visuddha

Alles over het vijfde chakra – Visuddha

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie.

Het vijfde levensgebied (chakra) is het keelchakra. In het Sanskriet heet het chakra “Visuddha” wat reiniging betekent. Dit houdt allereerst in dat we onszelf moeten zuiveren van schadelijke stoffen. Daarnaast heeft elke uiting een reinigend effect op het subtiele lichaam. Het chakra ligt in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd bij de schildklier. Dit is het gebied van zelfexpressie, communicatie, jezelf realiseren en vormgeven. De kleur die bij het chakra hoort is blauw en het element van Visuddha is ether.

De etherische wereld is een wereld van subtiele trillingen die zich door de ruimte verplaatsen. Geluid vloeit voort uit trillingen en omdat de keel, het instrument waarmee we onszelf tot uitdrukking brengen, geluid maakt zou je ook kunnen zeggen dat het element van het keelchakra gelijk is aan geluid. Geluiden, klanken en ritme zijn overal, in en om je heen. Aandachtig luisteren laat je deel uitmaken van het koor van het leven. Maar om in een orkest te spelen, moet je eerst je instrument stemmen. En dat brengt ons tot de sleutel van het vijfde chakra: stemmen. Om goed te kunnen stemmen moet je eerst leren luisteren. Bij luisteren gaat het niet alleen om het luisteren naar woorden en klanken, maar ook om luisteren naar je lichaam, luisteren naar de subtiele tekens van beweging en blokkades. Het gaat om luisteren naar je gevoelens, je intuïtie, je innerlijke gids. Luisteren is het gekwebbel in jezelf lang genoeg uitschakelen om een diepere waarheid te horen.

Het vijfde chakra komt na het hartchakra, de tempel waarin je het hart zachter en ruimer hebt gemaakt. Een open hart en het vermogen om de adem goed te benutten zijn belangrijk voor een open en expressief vijfde chakra. In het visuddha chakra verfijn je de rauwe energie die is opgewekt voor het hogere bewustzijn van de bovenste chakra’s. Dit kan door te luisteren naar de subtiele vibraties in jezelf en het etherische veld van het energielichaam te stemmen.

Ons lichaam is een instrument dat door goddelijke adem wordt bespeeld. Het is onze taak om dit instrument te stemmen en te luisteren naar de stem van de waarheid die door ons heen gaat. – Anodea Judith

Het doel van het vijfde chakra is harmonie of resonantie. Woorden zoeken een klankbord zoals iemand die naar je luistert en je begrijpt, iemand met je wie contact kunt maken. Als mens worden we aangetrokken tot andere mensen en gebeurtenissen waarin we iets herkennen. We bezoeken lezingen, lezen boeken of praten over films die ons op de een of andere manier raken. Deze weerklank brengt je in harmonie met diepere waarheden en opent de deuren naar iets groters. Aandachtig luisteren en het uitdrukken van je waarheid geven diepte aan het leven, en dat is precies wat yoga wil ontdekken.

Kenmerken van een onderontwikkeld vijfde chakra zijn: spreekangst, kleine zwakke stem, moeite met verwoorden van gevoelens, introversie, verlegenheid en een slecht ritmegevoel. Een overontwikkeld chakra kan ook, kenmerken daarvan zijn: teveel praten, onvermogen tot luisteren, dominerende stem en het onderbreken van anderen.
Wanneer je visuddha in balans is met de andere chakra’s druk je zonder vrees je gevoelens, gedachten en innerlijke gezichten uit. Je kunt je volledig creatief uiten, je kunt spreken maar ook zwijgen en je bezit de gave om naar anderen te luisteren. Je kunt nee zeggen als dat je mening is en laat je niet snel door anderen beïnvloeden. Je bent onbevooroordeeld en innerlijk vrij.

Communiceren doen we met woorden en via het internet communiceren we wereldwijd. In yoga leren we eerst communiceren met onze innerlijke tempel door middel van het ‘innernet’, een uitgebreid systeem van zenuwcellen, spieren, adem en zintuigelijke waarnemingen, dat ons vertelt of we bijvoorbeeld een houding goed uitvoeren. Yoga is een spirituele taal die je spreekt met je lichaam, je geest en je ziel. Door yoga te beoefenen kun je de taal vloeiend leren spreken en een diepere communicatie voeren met het goddelijke.

Wil je meer weten over het vijfde chakra? Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

1Reactie
  • Janneke
    Geplaatst op 16:04h, 08 februari Beantwoorden

    Beste Willemijn ,

    Verhelderend blog, Erg fijn om op deze wijze geïnspireerd te worden.
    Dank je Well 🙏 Namaste

Geef een reactie