Chakra Meditatie - Eerste Chakra - Willemijn Zoet
1507
post-template-default,single,single-post,postid-1507,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
chakra-meditatie

Chakra Meditatie – Eerste Chakra

Dit is een meditatie die zich richt op het in balans brengen van de eerste chakra. Het is handig wanneer je deze meditatie samen met iemand anders doet, zodat één iemand kan voorlezen aan de ander. Later kun je indien gewenst omwisselen van rol.

Ga zitten in Childs Pose. Sluit je ogen en adem diep in en uit.

Een kleine introductie over de chakra’s. Wat zijn het en waar staan ze voor?

Chakra betekent ‘wiel’ in het Sanskriet. Er zijn 7 hoofdchakra’s in ons lichaam. De eerste chakra zit ter hoogte van ons staartbeen en heet de wortelchakra. De 7de chakra, de laatste, zit op onze kruin en word daarom ook wel kruinchakra genoemd. De chakra’s worden vaak weergegeven als een lotusbloem. Iedere chakra heeft zijn eigen lotus bloem, zijn eigen kleur, en het eigen aantal blaadjes. De symboliek achter deze bloem is dat hij met zijn wortels in de grond staat. Het is zijn doel om naar boven te groeien, naar de zon. Dat is ook precies wat we hopen te bereiken als we onze chakra’s balanceren en zuiveren.

Er lopen enorm veel energiekanalen door ons lichaam. De chinezen noemen deze kanalen meridianen en vanuit de yogafilosofie noemen we deze kanalen nadi’s. Door deze nadi’s voeren wij veel energetische informatie. Een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een draaiend wiel van energie. Onze chakra’s nemen deze energie op, verwerken het en geven het vervolgens door aan onze geest. Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig of verdrietig te raken moeten we ervoor zorgen dat de chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen. Door hier dus op te mediteren kunnen we bepaalde blokkades oplossen. Door te visualiseren dat de chakra’s ronddraaien kunnen we ze zuiveren en balanceren.

Kom nu langzaam omhoog en probeer je ogen gesloten te houden. Kom vervolgens op je rug liggen. Buig je knieën en plaats je voetzolen tegen elkaar aan en laat je knieën naar buiten vallen.

We beginnen met de wortelchakra. De naam in het Sanskriet is Muladhara. Muladhara betekent wortelsteun, en het helpt je om je weg in het leven te vinden. De eerste chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt, je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker. Steekwoorden die bij de wortelchakra horen zijn: de basis, aarden, vertrouwen, levenskracht en gevoel van veiligheid. De functie van de chakra is overleven, en de kleur van de chakra is rood, een rode lotus bloem met 4 blaadjes.

De wortelchakra bevind zich ter hoogte van je staartbeen bij je perineum. Tussen je geslachtsdeel en je anus. Concentreer je op dat gebied en adem naar dat gebied. Observeer wat voor gevoelens daarbij los komen, wanneer je je concentreert op de wortelchakra.

En komt er niets? Dan is dat ook goed, alles is oké.

Concentreer je nu op de kleur rood. Visualiseer een warme kleur rood en observeer wat je daarbij voelt. Stel je de kleur rood voor. Misschien een diepe bordeaux kleur, of wat meer baksteen achtig. Jij mag kiezen.

En iedere keer als je afgeleid raakt, ga je terug naar jouw kleur rood.

Waar ben je nu met je gedachten, en waar dat dit ook is, ga terug naar jouw kleur rood. En wat dit met je doet, wat betekent de kleur rood voor jou.

Ga weer terug naar je ademhaling, en laat de kleur rood los, en wat dit bij je heeft opgeroepen. Ga terug naar je ademhaling en volg hem door je hele lichaam. En je volgt je adem zoals hij door je neus naar binnen komt, via je keel naar beneden gaat, naar je longen en misschien wel door je buik. En voel het verschil tussen de inademing en de uitademhaling.

Bij de wortelchakra hoort een affirmatie, ik ben veilig ik mag er zijn. Concentreer je op deze affirmatie en iedere keer wanneer je gedachten afdwalen ga je terug naar de affirmatie.
Ik ben veilig ik mag er zijn x3.

Ik ben veilig ik mag er zijn, ik ben veilig ik mag er zijn, ik ben veilig ik mag er zijn.

Laat nu ook de affirmatie los, en concentreer je weer op je ademhaling. Concentreer je volledig op je ademhaling, volg je ademhaling, zoals hij door je neus naar binnen komt, door je keel gaat, je longen, je buik, en weer terug naar boven. En voel het verschil tussen hoe de ademhaling binnenkomt, cool en fris, en wat opgewarmd als hij weer uit je longen komt.

De mantra, de geneeskrachtige klank die bij de wortelchakra hoort is de klank LAM.

Mantras kunnen we gebruiken bij meditaties. Iedere keer als we afgeleid raken gaan we terug naar deze klank, en blijven we deze herhalen. Het is een goede manier om geen andere gedachten toe te laten, door iedere keer in je hoofd; lam lam lam te zeggen.

Concentreer je op de mantra, lam, lam, lam.

Waar ben je nu met je gedachten? Ga terug naar de mantra. Ga terug naar de mantra, terug naar Lam, Lam, Lam.

Concentreer je keer op keer op je mantra. Lam, lam, lam. En ga na op welke toonhoogte deze fijn voor jou klinkt.

Laat de mantra los en ga terug naar je ademhaling. Adem diep in en uit. En misschien kun je nagaan wat de mantra voor je heeft gedaan.

Adem diep in en uit.

Beweeg je handen en voeten, en open je ogen.

In mijn blog Eerste chakra – Muladhara lees je meer over wat deze chakra allemaal omvat. Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie