Eerste chakra - Muladhara - Willemijn Zoet
1491
post-template-default,single,single-post,postid-1491,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
muladhara-chakra

Eerste chakra – Muladhara

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie.

De eerste chakra zit ter hoogte van ons stuitbeen en heet wortelchakra, Muladhara in het Sanskriet. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en zorgt ervoor dat je je stabiel voelt door stevig met je voeten in contact te staan met de aarde. Het stuitbeen is het overblijfsel van het in de evolutie van de mens verdwenen staartbeen. De staart bij bijvoorbeeld apen is het verlengstuk van de wervelkolom en geeft een extra verbinding met de aarde. Deze functie heeft ons stuitbeen in energietermen nog steeds, via het stuitbeen zijn we verbonden met de stevige aarde energie, ofwel het magnetische veld van de aarde.

Deze energie, die via dit chakra ons lichaam binnenkomt, geeft een gevoel van gronding, verbondenheid met de materie en de aarde. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die haar baby vast heeft, waarbij ze een arm om de rug heeft en een hand op de billen wat de baby een gevoel van veiligheid geeft. Een ander voorbeeld is een dier met een staart, op het moment dat het dier zich bedreigd voelt of angstig is gaat de staart naar beneden waardoor het bekken kantelt en zo het staartbeen dichter bij de aarde staat voor het ontvangen van de aarde energie. Het wortelchakra heeft dus te maken met het veilig voelen en het accepteren van jezelf. De basis wordt gelegd tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je in de wereld beweegt. De affirmatie die bij de wortelchakra hoort is: Ik ben veilig, ik mag er zijn.

Op het moment dat je wortelchakra niet goed functioneert, en dus te weinig energie afgeeft, kun je je angstig en onveilig voelen. Je mist als het ware het contact met de aarde. Lichamelijke klachten zijn bijvoorbeeld problemen met de onderrug, dikke darm, pijnlijke heupen en/of billen. Het kan ook zijn dat het chakra teveel energie afgeeft. Dit uit zich dan in overgewicht en/of hebzucht.

Om de energie goed door je lichaam te laten stromen moeten de chakra’s in balans zijn. Dit doen we door bijvoorbeeld meditatie, mantra’s te herhalen of asana’s uit te voeren.

Sukhasana

Sluit je ogen en voel de aarde onder je. Voel elk lichaamsdeel dat de grond raakt en voel de uitwisseling van energie tussen je lichaam en de aarde. Misschien voel je niets, probeer dan de energie te visualiseren. Het ondersteunt je. Adem diep in door je neus. Adem langzaam uit en voel je voeten, benen en bekken ontspannen in de grond zakken. Geef je over aan de neerwaartse stroom van energie en misschien merk je wel op dat je wervelkolom lichter wordt. Voel de lift van de wortel van je staart door naar de kroon van je hoofd.

Plaats nu je intentie voor als je thuis een aantal asana’s wil beoefenen. Intenties die betrekking op het wortelchakra hebben zijn bijvoorbeeld; vrijlating van angst, vertrouwen in jezelf, gezonde balans tussen actie en rust, geloven dat je alles verdient, je wrok loslaat, grondigheid kweekt, jeugdproblemen genezen. Voel je vrij om elk van deze te gebruiken of kies je eigen. Zolang het voor jou waar is, heeft het waarde.

Adem diep in door je neus, adem langzaam uit en open je ogen wanneer jij er klaar voor bent.

Een van de makkelijkste manieren om contact te maken met de Muladhara energie is om rechtop te staan. Ga eens staan en voel hoe je voeten de grond raken en hoe ze contact maken met de aarde. Stel je voor dat je voeten, je benen en bekkenbodem gevuld zijn met levende vruchtbare grond. En voel hoe dit je stabiliteit geeft in je lichaam. In elke voetholte zit een voetchakra, een belangrijke secundaire chakra bij dit levensgebied. Via dit chakra zijn we ook in staat de aarde energie via de beenkanalen op te nemen.

Wil je meer weten over het eerste chakra? Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden of gebruik het veld hieronder!

Namasté – Ik buig voor jou!

Geen reactie's

Geef een reactie