Gemakkelijke houding - Sukhasana - Willemijn Zoet
917
post-template-default,single,single-post,postid-917,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
gemakkelijke-houding-sukhasana

Gemakkelijke houding – Sukhasana

De gemakkelijke houding (sukhasana) is een zittende houding voor meditatie en ademhalingsoefeningen. Tijdens de yogales start je meestal in de gemakkelijke houding als voorbereiding op de moeilijkere lichaamshoudingen.

Het Sanskriet-woord ‘sukha’ betekent ‘gemakkelijk’ en het woord ‘asana’ betekent ‘houding’, vandaar de benaming gemakkelijke houding. In het westen kennen we deze houding ook wel als de ‘kleermakerszit’. De juiste uitvoering van sukhasana is moeilijker dan dat de benaming zou doen vermoeden, dit komt omdat bij de meeste mensen de regio rondom het bekken niet flexibel is. Door regelmatige beoefening maakt sukhasana de heupen leniger en dankzij de gekruiste benen komen de buikorganen tot rust en kan je dieper ademen. Door de positie van het bekken en de benen blijft de rug bovendien recht, waarbij de zenuwbanen in het ruggenmerg vrij liggen en de longen zich ontplooien en niet gehinderd worden in hun werking. Dit laatste is onder andere van belang voor de uitvoering van de volledige yoga-ademhaling. Wilskracht, discipline en concentratie op de juiste uitvoering van sukhasana zorgen ervoor dat de geest waakzaam en alert blijft. Na een tijdlang oefenen zal de ‘gemakkelijke houding’ ook voor jou een makkie zijn die de meditatie niet zal verstoren.

Wil je aan de slag met meditatie? Begin met mediteren met behulp van deze praktische tips: Mediteren voor beginners.

Uitvoering:

Ga op de grond zitten met je benen recht naar voren. Kruis je benen bij de enkels met het linkerbeen boven, het rechterbeen onder. Schuif elke voet naar de tegenoverliggende knie, tot je rechtervoet zich onder je linker knie bevindt en je linkervoet onder je rechter knie. Verleng je wervelkolom door je rug in een opwaartse beweging te strekken en houd je hoofd recht boven je hart. Om veilig in sukhasana te zitten streef je altijd naar een natuurlijke lordose (holling) in de onderrug door recht op je zitbotten te komen. Indien je dit lastig vind kom je op een deken of kussen zitten. Duw de buitenzijde van je voeten in de grond en beweeg je schouderbladen naar achter en beneden. Laat je handen op je knieën rusten, sluit je ogen en richt je op je ademhaling.

– Take a seat and breath – 

Sukhasana

Tot slot:

De tekst in dit artikel is slechts een hulpmiddel en kan reguliere yogalessen niet vervangen.
Instructie van een gediplomeerde yogadocent is nodig.

Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie