Hoe yoga helpt bij stress en depressie - Willemijn Zoet
37
post-template-default,single,single-post,postid-37,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
Hoe-yoga-kan-helpen-bij-stress-en-depressie

Hoe yoga helpt bij stress en depressie

Iedereen kan Yoga doen, het bestaat uit een reeks praktische oefeningen. Yoga is niet alleen goed voor het lichaam, flexibiliteit, een sterkere core, je evenwicht, ademhaling en mentale focus, maar biedt ook oplossingen voor vele andere problemen in het leven. Mensen die aan yoga doen zijn beter in staat om deze problemen zowel te behandelen als te voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is hoe yoga kan helpen bij het verlichten en verminderen van stress en depressie. Een depressie is een serieuze aandoening die elke dag miljoenen mensen treft. Maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende gevoelens van verdriet en het verliezen van interesse in uiteenlopende dingen. Het is niet alleen een gevoel van ‘down’ zijn, het is een voortdurende cyclus en dus een serieuze aandoening. Een depressie wordt gekenmerkt door hopeloosheid en verstoringen rondom slaap, eetlust en motivatie. Resulterende complicaties kunnen leiden tot een verscheidenheid van emotionele en lichamelijke problemen. Depressie vormt in Nederland een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Hiermee staat depressie al jaren in de top van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzaker van arbeidsverzuim.

depression

Hoe Yoga kan helpen

Yoga is zowel een oefening als een levensstijl. Hoewel niet iedereen de culturele en spirituele beoefening nodig heeft, kan iedereen profiteren van de fysieke, mentale en het spirituele welzijn dat afkomstig is door het beoefenen van yoga op regelmatige basis.

De Stressrepons

Het leven zit vol met stressoren. Dit zijn de condities die stress veroorzaken zoals bijvoorbeeld onze omgeving, werkdruk, emoties, persoonlijkheid en prestatie. De stressrespons is de reactie op de stressor en uit zich in fysieke en mentale pijn. Simpel uitgelegd werkt de stressrespons als volgt: Wanneer er gevaar drijgt zal het zenuwstelsel twee stresshormonen vrijgeven, adrenaline en cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam zich aanpast voor wat er komen gaat, men spreekt hier ook wel van een vecht- vlucht reactie. Het hart gaat sneller pompen, de spieren staan op scherp, je bloeddruk stijgt en je ademhaling versnelt.

Hoewel de stressrespons op zichzelf een goed systeem is liggen overdreven stressreacties aan de basis van verschillende vormen van depressie en angst. Uit onderzoek is gebleken dat het beoefenen van yoga kan helpen bij het oplossen of voorkomen van een depressie.

Yoga helpt bij het dalen van fysiologische opwinding in de hartslag, bloeddruk en ademhaling. In het bijzonder levert yoga een bijdrage aan het verhogen van de hartslagvariabiliteit, een indicator van het lichaam om flexibeler te reageren op stress.

Een klein maar intrigerend onderzoek karakteriseert de effecten van yoga op stress. In 2008 presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Utah hun eerste resultaten van een onderzoek hoe deelnemers reageren op pijn. Het onderzoek bestond uit ervaren yogabeoefenaars, mensen met fibromyalgie (een aandoening die wordt gezien als een stress-gerelateerde ziekte die wordt gekarakteriseerd door hypergevoeligheid voor pijn) en gezonde vrijwilligers. Toen deze drie groepen blootgesteld werden aan min of meer pijnlijke druk op de duimen, hadden de deelnemers met fibromyalgie – zoals verwacht – meer pijn bij lagere druk op hun duimen in vergelijking met de andere groepen. De yogabeoefenaars hadden de hoogste pijn tolerantie en de laagste hersenactiviteit in het hersengebied tijdens de MRI scan. Het onderzoek laat zien dat de waarde van bepaalde technieken – zoals yoga – stress kan managen en daardoor ook reactie op pijn.

Stemming

Yoga levert ook een positieve bijdrage aan de stemming, het helpt beoefenaars normaal te functioneren gedurende de dag, het verminderen van angst en het inperken van ervaren stress en depressie. Tijdens de studie ‘Emotioneel leed’ ondergingen deelnemers twee yogalessen per week van 90 minuten gedurende drie maanden. Na deze studie heeft men geconcludeerd dat de depressiescores waren verbeterd met 50%, angst scores met 30%, en de algehele welzijn score was voor 65% verbeterd. Aanvankelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en slechte kwaliteit van de slaap werden amper nog genoemd.

Een andere studie in 2005 liet zien hoe yoga zelfs kan helpen bij ernstige aandoeningen. De deelnemers bestonden uit patiënten met een bipolaire stoornis, depressie en schizofrenie, die tijdens de studie reguliere yogalessen uitvoerden. De resultaten lieten een aanzienlijke daling zien in het gemiddelde niveau van spanning, angst, depressie, woede, vijandigheid en vermoeidheid.

Yoga en Geluk

Een depressie is een complexe aandoening en vereist het begrip dat de behandeling ervan complex is, er bestaat niet één specifieke methode dat het probleem volledig zal oplossen. Yoga biedt in dit geval een aanvullende oefening waarvan uit de meest recente studies is aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen en zelfs voorkomen van de symptomen van deze aandoening. Na verloop van tijd kan dit betekenen dat er meer ontspanning en geluk in je leven ontstaan.

Bron

Heb je vragen of opmerkingen?
Je kunt ze kwijt in het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie