Kathouding - Marjarasana - Willemijn Zoet
838
post-template-default,single,single-post,postid-838,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
kathouding-marjarasana

Kathouding – Marjarasana

In de yoga worden veel houdingen naar dieren vernoemd. Dit is omdat ze erop lijken zoals; de hond, kameel, adelaar, cobra, enzovoort. Kijk maar eens hoe een hond zich uitstrekt. Of hoe een kat zich in het zonnetje in de vensterbank helemaal overgeeft aan de ontspanning. In dit artikel ga ik in op de kathouding, ofwel marjarasana in Sanskriet.

Het werkwoord marj betekent schoonmaken of reinigen. Een marjara is een dier dat zichzelf schoonmaakt zoals een kat. Asana betekent houding. Tijdens de kathouding worden de buikorganen gemasseerd en vooral het onderlichaam inwendig gereinigd. In de houding wordt de wervelkolom soepel en lenig gemaakt en de houding zorgt voor meer beweeglijkheid van het bekken. De houding maakt het hele lichaam wakker en actief en wordt daarom vaak in de warming-up gedaan.

Uitvoering:

Kom zitten op handen en knieën en maak een tafeltje van je rug. Handen staan recht onder de schouders, vingers zijn gespreid en wijsvinger wijst recht vooruit. Plaats de knieën op heupbreedte, onder de heupen. Krul je tenen onder en kijk als eerste tussen je handen. Adem uit en trek je navel in en maak je rug rond, schouderbladen rollen van je rug af. Inadement ontspan je de buik naar de grond en maak je weer een tafeltje van je rug.

Deze oefening wordt vaak gecombineerd met de Koe houding. Bij een inademing maak je je rug daarvoor hol en laat je je navel naar de aarde zakken. Ga ermee door in je eigen ademtempo en laat de adem als het ware door je heen stromen ofwel golven.

catpose

Tot slot

De tekst in dit artikel is slechts een hulpmiddel en kan reguliere yogalessen niet vervangen.
Instructie van een gediplomeerde yogadocent is nodig.

Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie