Meditatie voor het derde chakra - Manipura - Willemijn Zoet
1536
post-template-default,single,single-post,postid-1536,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
derde-chakra-meditatie-manipura

Meditatie voor het derde chakra – Manipura

Dit is een meditatie die zich richt op het in balans brengen van het derde chakra. Het is handig wanneer je deze meditatie samen met iemand anders doet, zodat één iemand kan voorlezen aan de ander. Later kun je indien gewenst omwisselen van rol.

Ga zitten in een comfortabele houding en sluit je ogen.

Je zonnevlechtchakra, Manipura in het Sanskriet, zit ter hoogte van je maag. Je Manipura is je krachtencentrum. In dit centrum worden onder andere je woede, verbittering en irritaties omgezet in energie. De kleur die bij de Manipura hoort is geel en de lotusbloem heeft 10 blaadjes. Zoals de maag je voedsel verteerd, verteerd de Manipura alle indrukken die in je leven worden aangeboden. Wanneer je Manipura te zwak is ontwikkeld ben je steeds opzoek naar bevestiging, en is je Manipura te sterk ontwikkeld dan treed er egoïsme op. Bij een Manipura die in balans is heb je te maken met machtige en krachtige mensen die uit durven te gaan van hun intuïtie. Kernwoorden die bij de Manipura horen zijn: macht, intentie, wilskracht, intuïtie, zelfvertrouwen. Je Manipura bevindt zich ter hoogte van je maag.

Ga nu met je aandacht naar je maag, wat gebeurt er op het moment dat je je aandacht naar je Manipura brengt?

Concentreer je op je Manipura en kijk wat voor sensaties zich daar voor doen. Misschien voel je wel helemaal niets, ook dat is oké.

Iedere keer als je afgeleid raakt en je word je hiervan bewust, herpak jezelf dan en ga terug naar je zonnevlecht. Ga terug naar je Manipura.

Misschien ben je weer helemaal afgeleid op dit moment. En als dat zo is ga dan weer terug naar je zonnevlecht.

Concentreer je nu op je ademhaling. Laat de Manipura los en concentreer je op je ademhaling. Adem in en adem uit, en volg de hele tocht die je ademhaling door je lichaam maakt.

Volg je ademhaling met een nieuwsgierigheid alsof het de eerste keer is dat je hem volgt.

Adem in en adem uit.

Laat nu de ademhaling weer los en concentreer je op de kleur geel. Een gele lotusbloem met 10 blaadjes. Wat roept de kleur geel bij je op? Wat doet de kleur geel met jou?

Iedere keer als je afgeleid raakt, keer je terug naar de kleur geel. Onderzoek wat de kleur geel voor je betekent. Onderzoek met een kinderlijke nieuwsgierigheid.

Laat nu ook de kleur geel los, en concentreer je weer op je ademhaling. Ga terug naar je ademhaling en volg je ademhaling zoals hij naar binnen en buiten gaat.

Adem in en adem uit.

Het doet er niet toe hoe diep je ademt. Dat doet er totaal niet om. Het gaat erom dat je je ademhaling volgt, in en uit. Zonder oordeel.

En iedere keer als je afgeleid raakt keer je weer terug naar de ademhaling.

De affirmatie die bij de Manipura past is: Ik kan alles wat ik wil, ik kan alles wat ik wil, ik kan alles wat ik wil.

Concentreer je op deze affirmatie, en herhaal hem keer op keer. Ik kan alles wat ik wil, ik kan alles wat ik wil, ik kan alles wat ik wil.

Laat nu ook de affirmatie los en concentreer je op je ademhaling. Volg je ademhaling in en uit, volg hem zoals hij binnen komt door je neus, je keel, je bronchiën je longen en weer terug door je longen, je bronchiën, keel en neus.

Waar ben je nu met je gedachten? Waar dat ook is, keer op een liefdevolle manier terug naar je ademhaling, zonder oordeel.

De mantra, de klankkleur die bij de Manipura hoort is de klank Ram, Ram, Ram. Laat nu ook je ademhaling los en concentreer je op deze mantra en herhaal hem keer op keer in je hoofd. Ram, ram, ram.

Ram, Ram, Ram.

Ram, Ram, Ram.

En focus je nu weer op je ademhaling. Laat de mantra los en concentreer je op je ademhaling. Adem in en adem uit. In en uit.

Waar ben je nu met je gedachten? Adem in en adem uit. Zonder oordeel.

Laat nu ook je ademhaling los, en concentreer je op dat wat er voorbij komt. Hoor je een geluid? Dan concentreer je op dat geluid. Voel je een sensatie in je lijf dan concentreer je je op die sensatie. Komen er gedachten voorbij, dan observeer je die gedachten net zoals je de wolken in de lucht observeert. En wil je terug naar je ademhaling dan ga je terug naar je ademhaling.

We zijn nu bij het einde van deze meditatie. Beweeg je handen en je voeten, spreek je uit als je daar behoefte aan hebt. Open je ogen, welkom terug in het hier en nu.

In mijn blog Wat je moet weten over het Manipura chakra lees je meer over wat deze chakra allemaal omvat. Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie