Meditatie voor het vierde chakra - Anahata - Willemijn Zoet
1708
post-template-default,single,single-post,postid-1708,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
meditatie-chakra-anahata

Meditatie voor het vierde chakra – Anahata

Dit is een meditatie die zich richt op het in balans brengen van het vierde chakra. Het is handig wanneer je deze meditatie samen met iemand anders doet, zodat één iemand kan voorlezen aan de ander. Later kun je indien gewenst omwisselen van rol.

Ga zitten in een comfortabele houding en sluit je ogen.

Het anahata chakra het is het vierde chakra, hartchakra in het Nederlands. Hij vormt het middelpunt van de energie in je lichaam en hij verbind de onderste drie chakra’s, die meer van fysieke aard zijn, met de bovenste drie chakra’s, die meer geestelijk van aard zijn. Het is het energiecentrum waar de prana word verzameld. Het anahata chakra staat in verbinding met je tastzin en maakt het daarmee mogelijk om letterlijk en figuurlijk geraakt te worden. Je hartchakra speelt een rol bij het omzetten van ideeën naar werkelijkheid en andersom. Kernwoorden zijn: liefde, compassie, intimiteit, passie en geluk. De positie van het chakra is in het midden van je borstbeen ter hoogte van je hart.

Focus je nu op deze positie en onderzoek wat je daar voelt. Wat gebeurt er met je als je je aandacht naar deze positie brengt? Welke sensaties voel je daar?

Iedere keer dat je afgeleid raakt, breng dan op een vriendelijke manier je aandacht weer terug bij je anahata chakra.

Laat nu deze positie los en breng je aandacht naar je ademhaling. Volg je ademhaling alsof je dat voor het eerst doet, met een soort kinderlijke nieuwsgierigheid.

Als je afgeleid raakt, breng je aandacht dan gewoon weer terug naar je ademhaling. Dat is wat je geest nu eenmaal doet, je zult keer op keer afgeleid raken. En keer op keer mag je je aandacht weer terugbrengen naar je ademhaling, zonder oordeel.

De kleur die bij het anahata chakra hoort is groen. Een groene lotusbloem met 12 blaadjes. Laat nu je ademhaling los en concentreer je op de kleur groen. Wat roept deze kleur bij je op?

Iedere keer dat je afgeleid raakt ga je weer terug naar de kleur groen.

Laat nu ook de kleur groen los. Concentreer je weer op je ademhaling.

Volg je ademhaling met een nieuwsgierige blik, iedere keer alsof je het voor de eerste keer doet.

Waar ben je nu met je gedachten? Waar dat ook is, breng op een vriendelijke manier je aandacht weer terug naar je ademhaling. Adem in, en adem uit. In en uit.

De affirmatie die bij het hartchakra past is: Ik verdien liefde en geluk, ik verdien liefde en geluk, ik verdien liefde en geluk. Herhaal deze affirmatie. Concentreer je op wat deze tekst met je doet. Kun jij jezelf overtuigen dat je liefde en geluk verdiend? Herhaal keer op keer deze affirmatie.

Ik verdien liefde en geluk, ik verdien liefde en geluk, ik verdien liefde en geluk.

Ga nu weer terug naar je ademhaling. Volg je ademhaling zonder hem aan te passen. Adem in en adem uit.

Adem in en adem uit.

De mantra, de klankkleur die bij het anahata chakra hoort is JAM. Herhaal steeds de mantra: Jam, Jam, Jam.

Jam, Jam, Jam.

Concentreer je weer op je ademhaling.

Waar ben je nu met je aandacht? Breng op een vriendelijke manier je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Laat nu ook de ademhaling los en concentreer je op dat wat je aandacht vraagt. Hoor je een geluid? Ga dan met je aandacht naar het geluid. Voel je een sensatie in je lijf? Concentreer je dan op die sensatie. Komt er een gedachte naar boven? Observeer dan die gedachte, zonder er in mee te gaan. En wil je terug naar je ademhaling, dan doe je dat.

We zijn nu bij het einde van deze meditatie. Beweeg je handen en je voeten, spreek je uit als je daar behoefte aan hebt. Open je ogen, welkom terug in het hier en nu.

In mijn blog Alles over het vierde chakra – Anahata lees je meer over wat deze chakra allemaal omvat. Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie