Meditatie voor het vijfde chakra - Visuddha - Willemijn Zoet
1724
post-template-default,single,single-post,postid-1724,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
meditatie-chakra-visuddha

Meditatie voor het vijfde chakra – Visuddha

Dit is een meditatie die zich richt op het in balans brengen van het vijfde chakra. Het is handig wanneer je deze meditatie samen met iemand anders doet, zodat één iemand kan voorlezen aan de ander. Later kun je indien gewenst omwisselen van rol.

Ga zitten in een comfortabele houding en sluit je ogen.

De Visuddha (keelchakra in het Nederlands) is je communicatiecentrum. Het levensgebied zit tussen je hart en je hoofd, tussen je emotie en verstand, en stelt je in staat je eigen stem te vinden. Leer eerst zwijgen en luisteren voordat je je stem kunt vinden. Het element is ether en de kleur is helderblauw. Kernwoorden zijn: communicatie, creativiteit, luisteren en je eigen stem vinden.

Het keelchakra zit ter hoogte van je keel. Concentreer je op je keel. Welke sensaties roept het op, welke emoties?

Iedere keer als je afgeleid raakt ga je weer terug naar je keel, en wat je daar voelt.

Concentreer je nu op je ademhaling. Laat de positie van het keelchakra los en volg je ademhaling. Volg je ademhaling zoals hij via je neus in en uit vloeit. Voel de koude lucht naar binnen stromen en de warme lucht naar buiten.

Volg je ademhaling, je hoeft hem niet te veranderen. Adem in en adem uit.

De kleur die bij het chakra hoort is helderblauw. Een helderblauwe lotus bloem met 16 blaadjes. Focus je op de kleur blauw. Wat roept die kleur bij je op?

Waar je nu ook bent met je gedachten, keer weer terug naar de kleur blauw, keer terug bij de kleur blauw en wat deze bij je oproept.

Laat nu ook de kleur blauw los. En focus je weer op je ademhaling. Focus je op je buik, en als je buik bolt als je inademt en hol word als je uitademt.

Adem in en adem uit.

De affirmatie die bij de keelchakra hoort is: ik communiceer helder en duidelijk.
Ik communiceer helder en duidelijk, ik communiceer helder en duidelijk, ik communiceer helder en duidelijk.

Focus je nu op deze affirmatie. Laat de ademhaling weer los en concentreer je op de affirmatie. Ik communiceer helder en duidelijk.

Wat doet deze affirmatie met jou, is het altijd helder en duidelijk wat jij communiceert? Zijn je gedachten en gevoelens in een lijn met wat je communiceert?

Ik communiceer helder en duidelijk, ik communiceer helder en duidelijk, ik communiceer helder en duidelijk.

Ga nu weer terug naar je ademhaling. Laat de affirmatie los en ga terug naar je ademhaling.

Focus je op je borst die omhoog komt als je inademt en weer zakt als je uitademt.

Waar ben je nu met je gedachten? En waar dat ook is, breng met vriendelijkheid je aandacht weer terug naar je ademhaling.

De mantra, de klankkleur die bij de keelchakra hoort is: HAM. Concentreer je nu op de mantra.

Ham, ham, ham.

Ham, ham, ham.

Laat nu de mantra los en ga weer terug naar je ademhaling. Concentreer je nu op je middenrif, en onderzoek, wat er gebeurt, met je middenrif, op het moment, dat je in- en uitademt.

Concentreer je op je ademhaling en op je middenrif. Onderzoek wanneer je middenrif bolt en wanneer deze strak trekt.

Laat nu ook je ademhaling los, en concentreer je op dat wat bovenkomt. Komt er een gedachte naar boven, dan volg je die gedachte zonder er op in te gaan. Hoor je een geluid, dan volg je dit geluid. Voel je een sensatie dan concentreer je je op deze sensatie. Je kunt altijd terug naar je ademhaling.

Concentreer je op dat wat er nu is. Gedachte, ademhaling, geluid, sensatie.

Concentreer je op dat wat nu aandacht vraagt.

We zijn nu bij het einde van deze meditatie. Beweeg je handen en je voeten, spreek je uit als je daar behoefte aan hebt. Open je ogen, welkom terug in het hier en nu.

In mijn blog Alles over het vijfde chakra – Visuddha lees je meer over wat deze chakra allemaal omvat. Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie