Seizoensgroenten november - Willemijn Zoet
506
post-template-default,single,single-post,postid-506,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
seizoensgroenten-november

Seizoensgroenten november

Als je door onze supermarkten loopt, kun je bijna alle groenten en fruit het hele jaar door krijgen. Aardbeien in de herfst, venkel in maart, spruitjes in juni en watermeloen in de winter. Eigenlijk heel gek, want wie heeft er nou zin in een watermeloen in de winter? Door de kassen en import is het mogelijk om het hele jaar rond alle producten in de schappen te hebben liggen. Met als consequentie een hoge prijs.

Maar als je een beetje mee eet met de seizoenen dan eet je veel lokaler en vaak ook gezonder. En je voelt het direct in je portemonnee. En niet geheel onbelangrijk, het is ook lekker! Ik geniet ieder seizoen van de nieuwe producten van het land.

Seizoensgroenten niet altijd hetzelfde

Soms hebben we een koude, en de andere keer een warme zomer. Het is daarom niet altijd precies te zeggen welke groenten op welk moment het best groeien. Als het bijvoorbeeld slecht weer is kan een oogst verloren gaan of door goed weer kan een andere groente (geen seizoensgroente) het opeens goed doen. In dit overzicht kun je de traditionele seizoensgroenten van november vinden. Je kunt dit overzicht gebruiken om heerlijke gezonde, seizoensgebonden maaltijden bereiden. En je portomonnee zal het bovendien ook leuk vinden!

Seizoensgroenten november
paddestoelen

Paddestoelen

De meest gegeten paddestoelen in Nederland zijn de champignon, shii-take en de oesterzwam. Paddestoelen hebben een hoog eiwitgehalte dat op basis van de droge stof varieert tussen de 15 en 20%. Paddestoelen leveren weinig calorieën, omdat ze gemiddeld voor 90% uit water bestaan, zeer weinig vet bevatten en de meeste koolhydraten in de vorm van voedingsvezels. Paddestoelen zijn rijk aan een breed scala van vitamines, zoals vitamine C, vitamine B1, B2, B3, B5, B7 (biotine), en vitamine K en de mineralen kalium, koper, ijzer, fosfor en seleen. De samenstelling van de voedingsvezels van paddestoelen is anders dan die uit planten. Uit onderzoek blijken deze voedingsvezels sterkere gezondheidseffecten te hebben dan plantaardige voedingsvezels.

koolraap

Koolraap

In Nederland is de koolraap een van de meest onderschatte en vergeten groente. Dit is erg jammer want de groente heeft veel te bieden qua smaak en voedingswaarde. Een koolraap komt uit de kruisbloemenfamilie en is de wortel van de Brassica napobrassica plant. Het jonge blad van deze plant wordt ook wel eens gegeten en wordt snijkool genoemd. De koolraap is oranjegeel en echt een wintergroente. De koolraap bevat de vitamines B1, Be, B6, B11 en C. Daarnaast bevat de koolraap de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium. Koolraap heeft een zachte, zoetige en aromatische smaak en je kunt ze daarom makkelijk verwerken in gerechten.

pastinaak

Pastinaak

Toen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. Dit is een grote gelig witte wortel. De pastinaak is echt een wintergroente, het is namelijk een van de weinige groenten die het onder koudere omstandigheden beter doet. Pastinaak bevat veel vitaminen zoals vitamine C. Ook mineralen zijn in de pastinaak in overvloed aanwezig. Je kunt pastinaak heel goed rauw eten. Net zoals je wortels en bietjes kunt raspen zodat het bijvoorbeeld als basis voor een salade dient. In plaats van aardappel (eigenlijk zoete aardappels omdat ze een vergelijkbare zoete smaak hebben) kun je pastinaak eten. Je kunt ze koken, bakken of gratineren, kortom een legio aan mogelijkheden.

witlof

Witlof

Witlof is een voedzame groente die voor meer dan 90% uit water bestaat en heel weinig calorieën bevat (8-16 kcal per 100g) maar relatief veel mineralen. 100 g rauw witlof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9. Door het vrij hoge kaliumgehalte zou witlof licht vochtafdrijvend zijn. Witlof kan je stomen, bakken, roerbakken, stoven of rauw gebruiken. Als je de bittere smaak van witlof wilt vermijden, verwijder dan de buitenste bladeren en snij het uiteinde van de basis af. Vervolgens verwijder je de kegelvormige kern.

witte kool

Witte Kool

Alle kolen zijn supergezond! De meeste koolvormen zijn rond. Er zijn twee soorten spitskool. Witte kool en savooiekool hebben allebei spitsvormige varianten die spitskool genoemd worden. Alle koolsoorten hebben ongeveer dezelfde bovengemiddeld goede voedingswaarde in vergelijking met andere groenten. Kolen bevatten veel vitamine C, vitamine K en kankerremmende stoffen. Om optimaal gebruik te maken van voedingstoffen uit kolen moet je alleen verse kool eten. Kool uit de diepvries of een potje hebben altijd minder voedingsstoffen in zich. Het allerbeste zijn biologische kolen. Biologische producten kennen namelijk geen pesticiden en zijn niet gegroeid met behulp van kunstmest.

Ga naar de markt voor seizoensgroenten

Ik moedig je aan om naar de markt te gaan en ga vooral in gesprek met de groenteboeren. Zij kunnen je alles vertellen over de seizoensgroenten van november. Door boodschappen in het seizoen te doen zul je niet alleen nieuwe smaken ontdekken maar ook geld besparen door te kopen wat er in overvloed is!

Heb je vragen of opmerkingen?
Je kunt ze kwijt in het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie