Seizoensgroenten oktober - Willemijn Zoet
38
post-template-default,single,single-post,postid-38,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
Seizoensgroenten-oktober

Seizoensgroenten oktober

Het eten van seizoensgroenten is een goede manier om je te laten inspireren en jezelf bloot te stellen aan nieuwe smaken, diverse voedingsstoffen en fantastische recepten. Seizoensgroenten zijn groenten die op dat moment de perfecte oogsttijd hebben. Het voordeel is dat je meer kans hebt om geld te besparen wanneer je boodschappen gaat doen.

Seizoensgroenten niet altijd hetzelfde

Soms hebben we een koude, en de andere keer een warme zomer. Het is daarom niet altijd precies te zeggen welke groenten op welk moment het best groeien. Als het bijvoorbeeld slecht weer is kan een oogst verloren gaan of door goed weer kan een andere groente (geen seizoensgroente) het opeens goed doen. In dit overzicht kun je de traditionele seizoensgroenten van oktober vinden. Je kunt dit overzicht gebruiken om heerlijke gezonde, seizoensgebonden maaltijden bereiden. En je portomonnee zal het bovendien ook leuk vinden!

Seizoensgroenten oktober
aubergine

Aubergine

De aubergine is het meest bekend als een paarsblauwe vrucht en wordt net als de paprika, tomaat en komkommer als groente gegeten. De aubergine is erg gezond en kan eindeloos gecombineerd worden met andere groenten. Het is een caloriearme groente, de aubergine bevat namelijk 18 calorieën per vrucht. Hij bevat bovendien erg veel vezels wat goed is voor onze spijsvertering. Ook bevat de aubergine verschillende mineralen zoals kalium, magnesium en vitamine B9. De krachtige antioxidant anthocyaninedie verkleint het risico op hartaandoeningen en beroertes en de groente bevat geen zout.

Bleekselderij

Bleekselderij is een gezonde groente, je kunt hem het beste rauw opeten of kort koken. In bleekselderij zit vooral veel kalium. In de traditionele Chinese geneeskunde is het al duizenden jaren bekend dat bleekselderij bloeddrukverlagend werkt. In de mediterrane landen werd bleekselderij gebruikt om zijn diuretische activiteiten. Het werkt urineverdrijvenden het helpt het lichaam te ontdoen van excessieve vochtopeenhopingen. Kalium en natrium zijn de mineralen die ervoor zorgen dat de lichaamsvloeistoffen gereguleerd worden.

bieten

Biet

In de biet zitten veel vezels en eiwitten waardoor je snel een verzadigd gevoel hebt. De groente bevat weinig calorieën en is dus goed om aan je menu toe te voegen. De rode biet is rijk aan vitaminen en mineralen, en samen met de andere stoffen heeft de groente een positieve werking op de gezondheid van de mens. Meer specifiek is de biet ook goed voor het uithoudingsvermogen, dit effect is te wijden aan de stof nitraat. De stof verwijt de bloedvaten en zorgt zo voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren.

Venkel

De van oorsprong mediterrane plant wordt als kruid gezien en heeft een anijsachtige smaak. Venkel kan bijna overal groeien en alle delen van de plant zijn nuttig en geven een aangename smaak aan maaltijden. Venkel is goed voor je botten, bloeddrukverlagend, gezond voor het hart en speelt een rol tegen kanker. Choline is een belangrijke en veelzijgige nutriënt in venkel dat bevordelijk is voor slaap, spierbeweging, leren en geheugen. Het zorgt ook voor het behoud van de structuur van cellulaire membranen en vermindert chronische ontstekingen.

pompoen

Pompoen

Pompoenen zijn in vele vormen verkrijgbaar, van reuzenpompoenen tot vijgenbladpompoenen. De meest bekende pompoen in Nederland is de oranje pompoen. De pompoen is rijk aan kalium, dit zorgt voor een goede bloeddruk en een juist vochtbalans. De binnenkant van de pompoen zit vol vruchtvlees en pitjes die veel vitamines en mineralen bevatten. Een zeer belangrijke voedingsstof binnen de pompoen is de bèta-caroteen, een vitamine A die lijkt bij te dragen aan je zicht en immuunsysteem. De ware kracht ligt bij de pompoenpitjes, aangezien deze rijk zijn aan magnesium, zink, eiwitten en potassium. Pompoenen bevatten relatief veel vezels en weinig calorieën, waardoor ze een gezonde toevoeging kunnen zijn aan je voedingspatroon als je graag wilt afvallen.

Ga naar de markt voor seizoensgroenten

Ik moedig je aan om naar de markt te gaan en ga vooral in gesprek met de groenteboeren. Zij kunnen je alles vertellen over de seizoensgroenen van oktober. Door boodschappen in het seizoen te doen zul je niet alleen nieuwe smaken ontdekken maar ook geld besparen door te kopen wat er in overvloed is!

Heb je vragen of opmerkingen? 
Je kunt ze kwijt in het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie