Tweede chakra - Svadhisthana - Willemijn Zoet
1513
post-template-default,single,single-post,postid-1513,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
Tweede-chakra-svadisthana

Tweede chakra – Svadhisthana

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie.

Het tweede levensgebied (chakra) is het heiligbeenchakra, ook wel “sekschakra” genoemd. In het Sanskriet heet het chakra “Svadhisthana” wat ‘eigen plaats’ en ‘zoete’ smaak betekent. Het chakra ligt zo’n tien centimeter onder de navel in de onderbuik en aan de achterkant van het heiligbeen.

Wanneer de energie in dit levensgebied goed kan rond stromen geeft dat een gevoel van thuis zijn bij jezelf, je staat ook wel in goed contact met jezelf. Door dit veilige en vertrouwde gevoel met jezelf is het mogelijk om vervolgens contact te maken met je omgeving, met anderen en al het andere.

Het tweede chakra staat voor beweging, lust, seksualiteit, bezieling, verbondenheid en emoties. Het heiligbeenchakra zorgt ervoor dat we in beweging komen en toenadering zoeken tot de ander, centraal staat dan ook de verbondenheid met jezelf en met je omgeving. Het element is water, de kleur die je kunt visualiseren is oranje en de affirmatie die bij het heiligbeenchakra hoort is ‘ik voel’.

Water moet stromen om zuiver te blijven. De aarde draagt het water, warmte verdampt het, wind vervoert en stuwt het. De maan beweegt het water, de zwaartekracht brengt het terug op de grond en kou doet het stollen. Water kan uit zichzelf niets en toch is het de kracht van water die dingen verandert. Soms een vernietigende kracht, soms een subtiele kracht van eeuwenlang een druppel die op dezelfde plek valt. Zoals water afhankelijk is van natuurkrachten, zo zijn onze emoties reacties op de omgeving en emotie is de aandrijfkracht van het tweede chakra.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je emotioneel gevoelig bent voor verschillende natuurkrachten. Denk bijvoorbeeld aan onrust voor de storm of de maanziekte. Dit is niet heel gek als je je bedenkt dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat.

Door alle contacten met onze omgeving, de drukte van alledag en het omgaan met veel mensen kan de Svadhisthana onrust veroorzaken. Je kunt dit vergelijken met de golven van een onrustige zee. Wanneer je tweede chakra niet optimaal functioneert kun je last krijgen van bijvoorbeeld emotionele problemen, problemen met seksualiteit en pijn in de onderrug. Ook kunnen menstruatieklachten en problemen met de baarmoeder het functioneren van de Svadhisthana belemmeren.

Het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen kan ervoor zorgen dat je tweede chakra weer op de juiste manier geopend word. Daarnaast is het belangrijk om rust te nemen en tot jezelf te komen. De energie kun je tot rust brengen door bijvoorbeeld meditatie, buikademhaling, stilte etc.

Wil je meer weten over het tweede chakra? Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie