Wat je moet weten over het Manipura chakra - Willemijn Zoet
1530
post-template-default,single,single-post,postid-1530,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
derde-chakra-manipura

Wat je moet weten over het Manipura chakra

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie.

Het derde levensgebied (chakra) is het “zonnevlechtchakra”, ook wel “navelchakra” genoemd. In het Sanskriet heet het chakra “Manipura” wat “schitterend juweel” betekent. Het chakra ligt tussen de ribbenkast en de navel in de maagstreek en is het middelpunt van wilskracht.

In het tweede chakra brengen we de materie in beweging; we bewegen ons lichaam, onze gewrichten, onze ademhaling, onze emoties, onze prana. Hoe sneller we bewegen, hoe meer warmte we creëren. Deze warmte komt voort uit wrijving; materie die in aanraking komt met andere materie. Materie en beweging creëren dus samen het element van het derde chakra: Vuur.

Manipura is onze motor, ofwel de energiecentrale waaruit we de kracht en energie putten om ons leven vorm te geven. Je zelfbeeld, wilskracht, zelfdiscipline en de warmte in je persoonlijkheid staan daarbij centraal. De kleur die je kunt visualiseren is geel en ‘ik kan en wil’ zijn bijbehorende werkwoorden. Een affirmatie die bij het chakra past is “Ik heb altijd een keus, in welke situatie dan ook”.

Wanneer de energie in dit levensgebied goed kan rond stromen geeft dat een gevoel zelfvertrouwen, controle, zelfwaardering en blijdschap. Kenmerken van een onderontwikkeld Manipura zijn; weinig energie, zwakke wil, gemakkelijk te manipuleren, weinig discipline en vermogen om dingen af te maken, slechte spijsvertering, aangetrokken door opwekkende middelen en slachtoffermentaliteit. Maar een over ontwikkeld chakra kan natuurlijk ook. Kenmerken van een over ontwikkeld Manipura zijn; afressief, overheersend, behoefte om gelijk te krijgen, machtshongerig, aangetrokken tot kalmerende middelen, woedeaanvallen, koppigheid en hyperactief.

Het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen kan ervoor zorgen dat je derde chakra weer op de juiste manier geopend word. Daarnaast zijn zelfliefde, zelfacceptatie en erkenning van eigen waarde de bouwstenen van de Manipura en zorgen ervoor dat het zonnevlechtchakra weer in balans komt.

Wil je meer weten over het derde chakra? Heb je een opmerking of  wil je persoonlijke begeleiding tijdens je yoga practice? I’ll got you! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden, of gebruik het veld hieronder!

Geen reactie's

Geef een reactie