Willemijn Zoet | Derde Chakra: Flonkerend juweel
65
post-template-default,single,single-post,postid-65,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Derde Chakra: Flonkerend juweel

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en je kunt het visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden; een draaiend wiel van energie. In dit artikel lees je meer over het derde zonnevlechtchakra, Manipura in het Sanskriet wat ‘flonkerend juweel’ betekent.

Wanneer er in ons lichaam blokkades zijn spreken we ook wel van gesloten chakra’s, de energie stroomt dan minder goed door je lichaam wat verschillende fysieke en mentale ongemakken met zich meebrengt. In het tweede chakra heb je materie in beweging gebracht. Je beweegt je lichaam, je gewrichten, je ademhaling, je emoties, je prana. Hoe sneller je beweegt, hoe meer warmte ontstaat. Deze warmte ontstaat door wrijving. Materie en beweging creëren dus samen het element van het derde chakra: vuur. Ben je klaar om je vuur te activeren en dat als een ware krijger te sturen?

derde-chakra-2
derde-chakra-1
derde-chakra-3

Manipura: Het zonnevlechtchakra
Het derde chakra ligt tussen de ribbenkast en de navel in de maagstreek en is het middelpunt van wilskracht. Manipura is onze motor, ofwel de energiecentrale waaruit we de kracht en energie putten om ons leven vorm te geven. Je zelfbeeld, wilskracht, zelfdiscipline en de warmte in je persoonlijkheid staan daarbij centraal.  De kleur die je kunt visualiseren is geel, en ‘ik kan en wil’ zijn bijbehorende werkwoorden.

Element vuur
Dit chakra wordt geregeerd door de zon. Wanneer de zonnevlechtchakra in balans is, wordt dit weerspiegeld door een bijna tastbare straling. Je bent dan niet alleen warm van aard, maar je hebt ook een gezonde intuïtie, je kan vertrouwen op je voorgevoel of instinct en hebt geen problemen met het uiten van jezelf.

Wie een krijger wil zijn, moet leren hoe hij te allen tijde authentiek kan zijn - Chogyum Trungpa

Balans in Manipura
Wanneer de energie in dit levensgebied goed kan rond stromen geeft dat een gevoel zelfvertrouwen, controle, zelfwaardering en blijdschap. Kenmerken van een onderontwikkeld Manipura zijn; weinig energie, zwakke wil, gemakkelijk te manipuleren, weinig discipline en vermogen om dingen af te maken, slechte spijsvertering, aangetrokken door opwekkende middelen en slachtoffermentaliteit. Maar een over ontwikkeld chakra kan natuurlijk ook. Kenmerken van een over ontwikkeld Manipura zijn; afressief, overheersend, behoefte om gelijk te krijgen, machtshongerig, aangetrokken tot kalmerende middelen, woedeaanvallen, koppigheid en hyperactief.

Tot slot
Het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen kan ervoor zorgen dat je derde chakra weer op de juiste manier geopend word. Daarnaast zijn zelfliefde, zelfacceptatie en erkenning van eigen waarde de bouwstenen van de Manipura  en zorgen ervoor dat het zonnevlechtchakra weer in balans komt.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN MET BEHULP VAN HET WERKBOEK CHAKRA YOGA – ANODEA JUDITH, 2016 & DE CHAKRA ENERGIEMETHODE – ANNA SELBY, 2007.

Wil je meer weten over het zonnevlechtchakra?
Stel je vraag of plaats je opmerking in de reactieruimte hieronder.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie