Willemijn Zoet | Eerste chakra: Binnengaan via de wortels
60
post-template-default,single,single-post,postid-60,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Eerste chakra: Binnengaan via de wortels

In ons lichaam hebben we 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en je kunt het visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden; een draaiend wiel van energie. In dit artikel lees je meer over het eerste chakra: Muladhara- wortelchakra in het Nederlands.

Wanneer er in ons lichaam blokkades zijn spreken we ook wel van gesloten chakra’s, de energie stroomt dan minder goed door je lichaam wat verschillende fysieke en mentale ongemakken met zich meebrengt. De eerste stap voor het openen van je lichaam is het naar binnengaan. Dat klinkt misschien een beetje vaag maar als je je bedenkt dat het leven een grote reis is, zie je lichaam dan als een voertuig waarmee je die reis aflegt. Het enige dat je zeker weet is dat je je hele leven met een voertuig moet doen en is het dus extra belangrijk om er goed voor te zorgen. Zoals voor ieder voertuig telt, je kan er pas mee reizen als je erin zit en weet waar de instrumenten zitten. Hoe ga je sneller of langzamer en hoe zorg je ervoor dat de motor soepel blijft lopen? Met naar binnengaan bedoelen we dus eigenlijk dat je in je lichaam kruipt om het beter te leren kennen.

eerste-chakra
eerste-chakra-2
eerste-chakra-aarden

Element Aarde
De sleutel tot je lichaam bevindt zich in de eerste chakra waarbij het aarde element centraal staat. Aarde staat voor alles wat vast en stevig is, zoals de grond waar je op staat en de bouwstenen van je lichaam, onze botten en spieren. We bestaan allemaal uit materie en het is de plek waar we vandaan komen, de plek waar onze wortels liggen. Belangrijke kenmerken van het aarde element zijn zwaartekracht en stevigheid. Zwaartekracht trekt je lichaam naar de aarde en de stevigheid van je spieren en botten houden je staande. De stevigheid van de aarde zorgt ervoor dat je niet door de grond heen zakt, en de zwaartekracht op haar beurt dat je niet los komt. Alle bewegingen die je doet ontstaan vanuit dit basisprincipe, zie het als een soort dans van de zwaartekracht en de stevigheid.

Eerste chakra in de praktijk
Op handen en knieën kun je stevigheid ervaren wanneer je met je armen en benen tegen de grond duwt. Je merkt dat de spieren in je lichaam hard worden, de energie vult je lichaam. Hoe harder je drukt hoe meer energie er vrij komt. Stevigheid en zwaartekracht zijn dan ook de basisprincipes waarmee de eerste chakra werkt, het is het uitgangspunt voor het vullen van het lichaam met prana. Zonder gewicht om te aarden kunnen we ons vluchtig, zweverig, nerveus en angstig voelen ofwel ongegrond, niet geworteld.

Wees minstens zo geïnteresseerd in wat zich in jou afspeelt als wat zich buiten jou afspeelt. Als je weet hoe het binnen is, zal het buiten op zijn plek vallen – Eckhart Tolle

Muladhara: Het wortelchakra
De vertaling van muladhara is wortel en basis. Vergelijk het met de tv die je aansluit op de kabel voor het ontvangen van verschillende zenders, zo verbind je je wortels met de aarde om al je frequenties te ontvangen. Wortels in de aarde zorgen voor een stevige basis om te groeien. De opwaartse energie drukt de spieren tegen de botten en verstevigt het lichaam. De ligging van het eerste chakra ligt aan de basis van je romp en je benen zijn je wortels. Stel je maar voor dat je ruggengraat helemaal naar beneden loopt, maar dan opgesplitst in twee benen. Wortels hebben zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen waarbij het niet uitmaakt wat je geslacht is, beiden moeten geactiveerd worden. Ons belangrijkste basisinstinct – overleven – bevindt zich in het eerste chakra, net zoals onze behoefte aan voedsel, slaap en beschutting. Als deel van het overlevingsinxtinct is het basischakra nauw verbonden met veiligheid, zowel emotionele als fysieke. Als dit chakra uit balans is, kunt je ta maken krijgen met lage eigendunk, het gevoel krijgen het contact met je lichaam en je seksualiteit te hebben verloren of kun je vatbaar worden voor depressies en verslavingsgedrag. Wanneer je basischakra in balans is, voel je je zelfverzekerd en gezond en voel je je gelukkig met je lichaam en seksualiteit.

Een krachtige, stevige massage kan het basischakra stabiliseren. Let bovendien ook op je voeding en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt.

Tot slot
Zoals je nu begrijpt wordt aardse energie naar de benen gehaald om de rest van je lichaam te voeden. Hoe dieper de wortels van een boom reiken, des te groter hij zal worden. Zo werkt het ook met de chakra’s; hoe beter je kunt aarden, hoe hoger je kunt komen. Langs je ruggengraat omhoog klimmen begint dus met het leggen van een stevige basis in de aarde.

Dit artikel is geschreven met behulp van het Werkboek Chakra Yoga – Anodea Judith, 2016 & De chakra energiemethode – Anna Selby, 2007.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld wat de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen van de wortels zijn?
Stel je vraag of plaats je opmerking in de reactieruimte hieronder.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie