Het AARDE element & Leesmeditatie

Als we om ons heen kijken bestaat alles uit de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte. De afgelopen weken waren deze elementen het thema van de Hatha yogalessen die ik heb gegeven.  Ik wil je graag meenemen in een reis door de verschillende elementen waarbij we in deze blog zullen inzoomen op het aarde element.

De aarde is in ons dagelijks leven onze ondergrond, onze basis. Met beide voeten aarden en gronden, je staat zo stevig als een rots. Bij aarde kun je dus denken aan de bruine aarde waar je op loopt, maar ook waarin je zaden plant en gewassen groeien. Anders gezegd kun je het opvatten als al de vaste materie. Aarde is solide, sterk en betrouwbaar, maar ook stug, passief en niet te vormen.

De vaste materie maken de aarde vrouwelijk, ofwel yin. Hierbij hoort de winter, stilte, nacht, duisternis, rust, wijsheid, verzorgen en voeden. Denk maar eens aan de verschillende landschappen, heuvels en dalen van de aarde, misschien kun je wel een vergelijking trekken met het lichaam van een vrouw. Aarde hoort bij de laatste levensfase en staat voor ouderdom en dood, maar ook voor wedergeboorte en vruchtbaarheid. Ze heeft dus zowel een scheppende vruchtbare kracht als een vernietigende kracht, waarmee ze heerst over de tegenstellingen geboorte en dood. Deze eigenschappen zie je ook weer terug in het verloop van de seizoenen en de cycli van een mensenleven.

In je lichaam is het aarde element vertegenwoordigd in de vaste delen zoals onze botten, bindweefsel, bloed en tanden. Energetisch is de aarde verbonden aan het 1e chakra, muladhara of wortelchakra. Dit energielichaam gaat over ons belangrijkste basisinstinct overleven, de behoefte aan voedsel, slaap, en een dak boven je hoofd. De ligging van het eerste chakra is aan de basis/ onderkant van je ruggengraat. Stel je nu eens voor dat je ruggengraat helemaal naar beneden loopt, maar dan opgesplitst in twee benen. Langs die route loopt de grootste perifere zenuw van je lichaam die als een wortel van het zenuwstelsel functioneert. Door de voortbeweging van onze benen en voeten komt ons centrale zenuwstelsel in contact met de aarde en zijn we in staat om met zwaartekracht om te gaan.

Aarde in balans

Wanneer het aarde element in ons in balans is zijn we in harmonie met onszelf. We voelen we ons stabiel, rustig, vol zelfvertrouwen, verantwoordelijk, geduldig en veilig. We benaderen het leven ook wel praktisch.

Teveel aarde kan ervoor zorgen dat we traag of lui zijn. We voelen ons misschien moe en hebben last van darmproblemen. Maar te weinig aarde kan ook, dit zorgt voor ontevredenheid, we kunnen moeilijk onze grenzen aangeven en verwaarlozen we ons lichaam.

Hoe zorg jij ervoor dat je weer een beetje met beide voeten op de grond staat?

Korte leesmeditatie:

Denk even terug aan je vroege kindertijd, kan je je herinneren hoe je als kind was? Het huis waarin je opgroeide, de mensen die je omringden. Heb je nu eigenschappen die je toen ook had? Herken je iets van je karakter in hoe je nu bent? Welke eigenschappen van jezelf koester je die je vroeger als kind misschien nog niet had? Ben je nu misschien vastbeslotener en beter toegerust om met lastige situaties om te gaan? Als je het kind van vroeger zou kunnen adviseren, wat zou je dan zeggen?

Stel je nu een grote, rode kubes onderaan je ruggengraat voor. Haal een paar keer diep adem, alsof je adem tot de onderkant van je ruggengraat in je zitvlak moet komen. Steeds wanneer je inademt, voel je hoe de lucht door je hele lichaam stroomt en uitadement je verbindt met je zitvlak, je benen en voeten. Voel je zitvlak en/of voeten in het contact met de ondergrond en visualiseer de rode kubes onder aan je ruggengraat. Vergroot de vorm en verdiep de kleur bij iedere adembeweging. Voel hoe het gewicht van deze grote, rode kubus je verankert in de aarde. Voel hoe je de kwaliteiten van geduld, stabiliteit, structuur en veiligheid in je leven verfijnt. Je creëert een ruimte waarin je dromen zich kunnen openbaren terwijl je een realistische benadering van het leven ontwikkelt. Voel hoe je orde in je leven kan scheppen en oplossingen kunt vinden voor problemen die je misschien hebt. Je bezit alle innerlijke bronnen die je nodig hebt om je leven goed te kunnen leiden en het uithoudingsvermogen en het doorzettingsvermogen om je dromen te verwezenlijken.

Pachamama

Tot slot wil ik dit nummer met je delen. Pachamama betekent ‘moeder van alles’. Moeder aarde, moeder natuur. Hoe zorg jij voor je fundering? Want op een drassige bodem kun je niet bouwen. Hoe zorg jij voor een goede voedingsbodem? Want vanuit daar kun je groeien tot datgene wat je wil!

Bedankt voor je aandacht bij het lezen van dit artikel. Wil je meer weten?
Laat het mij weten in de reacties hieronder of stuur een bericht via de contact pagina.

Fijne dag ?

 

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN MET BEHULP VAN HET WERKBOEK CHAKRA YOGA – ANODEA JUDITH, HAPPYWITHYOGA.COM, MIRRAR.ME & CHAKRA’S ONTCIJFERD – AMBIKA WAUTERS.
Geen reactie's

Geef een reactie