Het LUCHT element & Leesmeditatie

Als we om ons heen kijken bestaat alles uit de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte. De afgelopen weken waren deze elementen het thema van de Hatha yogalessen die ik heb gegeven.  Ik wil je graag meenemen in een reis door de verschillende elementen waarbij we in deze blog zullen inzoomen op het lucht element.

Lucht is overal om je heen, alleen zie je het niet. Lucht is beweeglijk en niet vast te pakken, we voelen het alleen wanneer het beweegt zoals de wind van een briesje of orkaan. We ademen lucht in en uit en in de hatha yoga noemen we dat ook wel de prana. Prana is de adem en zorgt ervoor dat we zuurstof in ons lichaam krijgen. De zuurstof die we inademen op aarde hebben we te danken aan het plantenrijk die lucht als een soort ‘afvalproduct’ in onze atmosfeer brengt. Jij als mens ademt dus dezelfde lucht als alle andere levende wezens, wat een mooie verbinding niet?

Lucht is mannelijk en zorgt voor verplaatsing, denk maar eens aan de gevolgen van de verschillende windkrachten of het stuifmeel dat planten bevrucht. Door de bewegelijkheid van lucht wordt dit element geassocieerd met de geest. Lucht staat voor het denken, het intellect, de logica en psychische vaardigheden. Doordat lucht alles met elkaar verbindt, staat het element voor elke vorm van communicatie.

In je lichaam is lucht dus de adem en beweging. Energetisch is het lucht element verbonden aan het 4de chakra, het hartchakra. Het chakra kent maar een drijfveer en dat is de liefde. Het is gericht op zelfacceptatie, het recht om lief te hebben en geliefd te worden. Vaak denken mensen dat liefde geen grenzen kent, maar het is juist goed om die grenzen te kennen zodat je jezelf te allen tijden de meeste liefde kan geven. Lucht helpt je bij oordelen en het verwerken van teleurstellingen, het geeft je de mogelijkheid om serieuze beslissingen te nemen door kennis te verzamelen en verbanden te leggen. Lekker luchtig of niet?

Lucht in balans

Het lucht element stelt ons in staat om wijsheid en onderscheidend vermogen te ontwikkelen. Wanneer lucht in balans is geeft dit nieuwsgierigheid en een wil om te leren. Negatieve gedachten of ideeën worden getransformeerd naar positief, haat tot liefde, jaloezie tot vrede en nemen tot geven. Lucht in balans laat ons de dingen begrijpen, het geeft helderheid en maakt ons oplossingsgericht en objectief.

Maar teveel lucht kan ook, de geest is dan echt overactief en onstabiel. Je bent dan bijvoorbeeld erg beïnvloedbaar, gevoelig voor invloeden van buitenaf; je waait ook wel met alle winden mee. Teveel lucht laat ons moeilijk de dingen accepteren zoals ze zijn, ofwel het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Misschien heb je wel eens last van een hoge of oppervlakkige adem? Het zou erop kunnen wijzen dat het lucht element overheerst. Dat is dus het belang van een diepe buik adembeweging, de lucht word snel door je hele lichaam getransporteerd en brengt een gevoel van evenwichtigheid, kalmte en gelijkmoedigheid.

Aan de andere kant laat te weinig lucht ons vast zitten. Onze geest is dan star en niet te buigen, we ervaren een gebrek aan concentratie en kunnen passief overkomen. Misschien heb je al een tijdje last van een uitgeput gevoel en moeilijke ademhaling? Het zou iets kunnen zeggen over de mate van luchtigheid in je leven.

Hemel en aarde adembeweging – Leesmeditatie

Kom met beide voeten op de grond staan en breng je adem in je buik. Terwijl je dit leest laat je het proces van in- en uitademen in dit hele gebied plaatsvinden.

Voel je voetzolen. Stel je voor, dat je met iedere inademing via je voeten, energie uit de aarde omhoog haalt, door je benen, door je wervelkolom, tot in het midden van je borstgebied. Daar aangekomen laat je de ingeademde aarde energie er rondstromen voor je weer uit gaat ademen. Adem rustig zo door, misschien herhaal je een aantal adembewegingen. Wanneer de verbinding eenmaal is gemaakt mag je erop vertrouwen dat de energie blijft stromen en je hart versterkt.

Breng nu de aandacht naar de kruin van je hoofd. Terwijl je dit leest stel je je voor dat je kruin open gaat, zodat energie van boven via je kruin naar binnen stromen kan. Hemelse of hoge energie brengt rust en wijsheid voor wie dat toestaat. Visualiseer je open kruin, laat met iedere inademing hoge energie naar binnen stromen, en dan verder omlaag, door je keelgebied naar het hartgebied.

In het hartgebied ontmoeten de energieën van beneden en boven elkaar. Door de samenstelling van de levende energie van de aarde, en de vernieuwende kracht van de hemel, raken lichaam en geest steeds meer in balans.

Bedankt voor je aandacht bij het lezen van dit artikel. Wil je meer weten?
Laat het mij weten in de reacties hieronder of stuur een bericht via de contact pagina.

Happy Day?

 

VOOR DIT ARTIKEL HEB IK MIJ LATEN INSPIREREN DOOR; HAPPYWITHYOGA.COM, MIRRAR.ME & J.REINDERS.NL
Geen reactie's

Geef een reactie