vuur-element

Het VUUR element & Leesmeditatie

Als we om ons heen kijken bestaat alles uit de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte. De afgelopen weken waren deze elementen het thema van de Hatha yogalessen die ik heb gegeven.  Ik wil je graag meenemen in een reis door de verschillende elementen waarbij we in deze blog zullen inzoomen op het vuur element.

In de aarde zit het vuur van magma dat veranderd in lava bij het zien van daglicht. Er zijn minstens twee andere elementen nodig om vuur te maken, namelijk lucht en water. Zonder zuurstof zal niets branden en water kan in de vorm van een brandbare vloeistof voor de ontvlamming zorgen. Water en aarde kunnen er in grote hoeveelheden ook voor zorgen dat het vuur wordt gedoofd. Ieder vuur dooft vroeg of laat uit. Vuur heeft een transformerende kracht, het creëert energie door het ene materie in het andere te veranderen.

Onze vuurbal van een zon staat in het zuiden op z’n hoogst en hoort dan ook bij de middag en de zomer, de plek van warmte. Vuur staat voor passie, het geeft ons warmte, licht en gezelligheid. Maar vuur kan ook heet zijn en dan kan je je verbranden.

Vuur is de kracht die door elk van ons levend wezen stroomt en graag dingen in gang wil zetten, het is ook wel onze motor. In ons lichaam staat vuur voor het spijsverteringsstelsel. Denk maar eens aan het verbranden, of het omzetten en verteren van de ingenomen voedingstoffen. We gebruiken de vrijgekomen energie om in beweging te komen en voor het ontwikkelen van visie. Vuur laat zien waar je ambities naartoe gaan en waar je passie ligt. Het gaat over groei, verlangen, maar ook je valkuilen. Energetisch is het vuur element verbonden met het 3de chakra, manipura of zonnevlechtchakra. Het centrum ligt ter hoogte van de maagstreek. Vuur is de energie van hartstocht, die je benadering van de wereld beïnvloedt. Het beheerst onze primaire basis reacties in relatie tot de mensen en gebeurtenissen om ons heen. Wanneer we onszelf ten onrechte te kort doen of beperken, vermindert dit chakra zijn energie om macht uit te drukken. Vernederende gedachten over onszelf verhinderen ons om te leren, financiële stabiliteit te verwerven en onafhankelijkheid te bereiken. We hebben allemaal het recht op een sterk en gezond gevoel over onszelf en het leiden van een eigen leven.

Vuur in balans

Van aarde, naar water, van water naar vuur. Innerlijk vuur. Wanneer ons innerlijk vuur in balans is, stralen we van binnenuit. Misschien heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je er stralend uitziet! Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Het geeft ons het vermogen te creëren en te voltooien zonder dat het denken in de weg zit. Het gaat over onze wil.

Maar teveel vuur kan ook! Je bent dan prikkelbaar en snel geïrriteerd. Wanneer het vuur element teveel in ons aanwezig is reageren we heftig en impulsief. We kunnen niet tegen de stilte waardoor we altijd aan het praten, of in beweging zijn. Lichamelijk zorgt langdurig teveel vuur voor hartkloppingen en slapeloosheid.

Soms voelen we ons neerslachtig of futloos, en ervaren we een gebrek aan energie en inspiratie. Bij te weinig vuur is er geen enthousiasme of plezier. We voelen ons dan letterlijk uitgeblust, of denk maar eens aan een burn-out of depressiviteitsklachten. Er gebeurt niets, we hebben ons vuur verspilt en zijn opgebrand.

vuur

(Ververs de pagina bij grote video)

De kracht van je innerlijk vuur ervaren – Leesmeditatie

Voor deze leesmeditatie maakt het niet uit waar je bent, NU is het moment. Zorg ervoor dat je rug mooi recht is en haal een paar keer wat dieper adem. Voel bij elke uitademing dat je lichaam zachter wordt. Alle gedachten over wat je aan het doen bent of nog moet doen, de gevoelens die je niet nodig hebt, laat ze via je uitademing naar buiten stromen.
Boven je hoofd, visualiseer je de zon. Kun je de warmte van de stralen op je huid voelen? Misschien sluit je even je ogen en adem je een paar keer in en uit totdat je het kan voelen. De zon is de reden dat er leven is op aarde. Zonder zijn kracht, zou hier niks zijn. In je lichaam heb je ook een beetje van deze zonne-energie, opgeslagen in je zonnevlecht. Je innerlijke vlam, die zorgt voor de wilskracht in je leven. Die je enthousiast maakt, passie laat voelen en je een duwtje in de juiste richting geeft.

Breng nu de aandacht van je hoofd naar je zonnevlecht, ter hoogte van je buik. Leg je handen op je buik en voel de op en neergaande beweging door je ademhaling. Dit gebied is het huis van jouw wil, jouw creativiteit. Kun je zeggen of die krachtig of zwak voelt? Is het er warm of koud? Kun je er makkelijk mee in contact komen of voelt het alsof het weggestopt zit? Misschien sluit je even je ogen om te voelen wat er is, laat alles gebeuren en neem gewoon even de tijd om met aandacht bij je innerlijk vuur te zijn.

En dan stel je je voor hoe de warme zonnestralen boven je hoofd, door je kruin naar binnen gaan, en afdalen naar je zonnevlecht. Hier geven ze energie aan jouw innerlijke vlam, zodat die groter kan worden. Kun je voelen wat er onder je handen gebeurt? Terwijl de zon je innerlijk vuur voedt, groeit je wilskracht. De kracht die zegt ‘ik wil….’ Willen in de meest pure vorm zorgt ervoor dat je je leven invult op een manier die bij jou past. Zo volg je jouw eigen pad. Sluit je ogen voor een moment en laat de woorden op je inwerken totdat het genoeg is. Wanneer de zon je innerlijk vuur een tijdje van extra energie heeft voorzien, verdwijnt hij weer uit je lichaam. Ontspan je armen en maak nog een aantal diepe adembewegingen. Wanneer je er klaar voor bent ga je verder met je dag, waar was je ook alweer mee bezig? 🙂

Hoe zorg jij voor je innerlijk vuur?

Contact met je innerlijke vuur zorgt voor gedrevenheid en liefde voor alles wat je doet, je bezit een eigen wil. Hoe zorg jij voor je innerlijk vuur? Verspil je je vuur zoals bij een bosbrand? Of kun je het onder controle houden zoals het vuur in een openhaard, zodat wanneer het nodig is, je het vuur een beetje kan opstoken? Het is goed om met je vuur te spelen zodat je kan leren hoe ermee om te gaan, en hoe je het vuur voor je kan werken. Zelf doe ik dit met verschillende verwarmende yogahoudingen en ademoefeningen, en daarnaast uiteraard door te leven en te reflecteren op de gebeurtenissen in mijn leven 🙂

Bedankt voor je aandacht bij het lezen van dit artikel. Wil je meer weten?
Laat het mij weten in de reacties hieronder of stuur een bericht via de contact pagina.

Happy Day?

 

VOOR DIT ARTIKEL HEB IK MIJ LATEN INSPIREREN DOOR; CHAKRA’S ONTCIJFERD – AMBIKA WAUTERS, HAPPYWITHYOGA.COM, MIRRAR.ME, NANAJA.NL & GERRI DOUW
Geen reactie's

Geef een reactie