Het WATER element & Leesmeditatie

Als we om ons heen kijken bestaat alles uit de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte. De afgelopen weken waren deze elementen het thema van de Hatha yogalessen die ik heb gegeven.  Ik wil je graag meenemen in een reis door de verschillende elementen waarbij we in deze blog zullen inzoomen op het water element.

Leven op aarde is ontstaan vanuit water, net als jij, midden in het vruchtwater. In het westen gaat de zon onder, en stel je maar eens voor dat je hem in de zee ziet wegzakken. Water is dan ook het element van het westen, en net als de aarde is het water vrouwelijk.

Je kunt bij water denken aan een regendruppel of een vijver, maar ook veel groter zoals het water in een meer, rivier of oceaan. Stilstaand water veranderd uiteindelijk in vervuild water, want water is vloeibaar, het moet stromen.
Water reageert op trillingen, en wanneer het geconfronteerd wordt met negatieve geluiden reageert het chaotisch en verward. Een rivier kan kabbelen maar ook wild en woest zijn, zoals een zee een tsunami kan vormen.

Water is veranderlijk en staat daarmee symbool voor jouw menselijke gevoelens, emoties en intuïtie. Water representeert onze verlangens en onze angsten en zegt veel over onze creatieve ontwikkeling en verbeeldingskracht. Op zich heel logisch als je je bedenkt dat zowel onze planeet als jij als mens voor 70% uit water bestaan. Je gedachten, intenties en woorden hebben dus direct invloed op je lichaam en gevoelswereld.

Energetisch is het water element verbonden met het 2de chakra, swadhisthana of geslachtchakra. Dit energielichaam ligt in het bekken bij het heiligbeen, wat we ook wel de zetel van onze emoties noemen. Lichamelijk gezien staat het heiligbeen direct in contact met de grootste beenzenuw (lees meer, aarde element), en zijn emoties het gevolg van de inwerking op ons lichaamsbewustzijn. Het gebied is gericht op zelfvoldoening en het recht om te voelen. Water zorgt voor plezier en blijdschap en gaat over onze seksualiteit en onze emotionele reactie op gebeurtenissen.

Water in balans

Wanneer het water element in ons in evenwicht is, voelen we ons op ons gemak. Je staat tevreden in het leven en we beweegt vloeiend door de gebeurtenissen en relaties in je leven. Je accepteert situaties zoals ze zijn en stroomt mee op de flow van het leven, je bent creatief. Je ervaart vreugde en zachtheid in jezelf en je bent blij met de mensen die je ontmoet en de plekken waar je komt, je geniet van het leven.

Maar teveel water kan ook. Wanneer het water element in ons overheerst zijn we overgevoelig. We hebben emotionele uitspattingen en kunnen overreageren. Je vind het misschien wel moeilijk om de verantwoordelijkheid over je leven te nemen, met als gevolg je maar een beetje ronddobbert. Je zit dan gevangen in zelfmedelijden en voelt je ondergedompeld in de eb en vloed van je emoties.

Bij te weinig water ervaren we weinig vreugde in ons leven en voelen we ons in gezelschap van anderen niet op ons gemak. Al zijn we nog zo geworteld in de aarde, als we te weinig water hebben is het een dor en droog soort vastigheid, zonder vreugde en plezier.

Het heiligbeen ervaren – Leesmeditatie

Je kunt het nummer hieronder afspelen terwijl je deze tekst leest. Ga maar eens ontspannen op je stoel zitten, met je rug tegen de leuning en je voeten op de grond. Adem een paar keer diep in en uit.

De aarde straalt kracht uit, een kracht die vanuit de grond alle levende wezens energie schenkt.
Als je stil bent en voldoende ontspant, kun je het voelen, de energie die maakt dat je als mens de kracht krijgt om de wijsheid die in jezelf aanwezig is te ontmoeten. Het is een wijsheid die van nature in je woont, eentje van een ander niveau dan die jij jezelf hebt aangemeten uit boeken of door wat anderen je vertellen.

Breng nu je aandacht bij je heiligbeen, onderaan je wervelkolom. Adem een paar keer in en uit en stel je voor dat de aarde energie vanaf je voeten door je benen omhoog stroomt. Als je de kracht in je onderlichaam zou kunnen zien stromen, dan ziet het er in je bekken uit als een fontein van energie. Een fontein met een opstuwende kracht die warmte en vitaliteit in je lichaam brengt. De kracht, die maakt dat je als mens de juiste verbindingen met anderen maakt. Hier moet moet je alles wat onzuiver is loslaten…

Visualiseer dat de fontein, een fontein van krachtig water wordt. Water van het zuiverste soort, dat al de onzuiverheden die in jou zijn, voor je losweekt. Sluit je ogen hoelang je wil en zie het voor je gebeuren, in je bekken.

Voel je lichaam, neem afscheid van de fontein. Kom rustig terug in het hier en nu.

Hoe zit het met jouw water?

Wellicht een idee om vanavond lekker in bad als je merkt dat dit element niet helemaal in balans is. Je kan ook verschillend lichaamswerk doen waarbij de focus ligt op het openen van de heupen. Nu direct beginnen? Dat kan! Heel simpel, ga maar eens in een kleermakerszit zitten op de stoel waar je nu op zit. Sluit je ogen, haal een paar keer adem en vanuit de stilte maak je zachte, kalme, cirkelende bewegingen met je romp. Denk aan water en probeer zo te bewegen totdat je de kalmte voelt binnenstromen.

Doorleef je emoties waardoor je spanningen kan loslaten, want spanning zal uiteindelijk je hele lijf vastzetten en je wil juist dat het stroomt, toch? ?

Bedankt voor je aandacht bij het lezen van dit artikel. Wil je meer weten?
Laat het mij weten in de reacties hieronder of stuur een bericht via de contact pagina.

Happy Day?

 

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN MET BEHULP VAN HET WERKBOEK CHAKRA YOGA – ANODEA JUDITH, HAPPYWITHYOGA.COM & MIRRAR.ME
Geen reactie's

Geef een reactie