Houding uitgelicht | VUURVLIEG

In dit artikel geef ik verdieping over de vuurvlieg, een uitdagende yogahouding die voorbij komt vliegen in de nieuwe Dynamic Flow serie “Path of your dreams”. Bedacht door Gerri Douw van Yoga Under Construction. In het Sanskriet noemen we de vuurvlieg Tittibhasana, waarbij tittib ‘vuurvlieg’, en asana ‘houding’ betekent.  

Voordelen Vuurvlieg

Voor deze uitdagende armbalanshouding heb je kracht in je core en armen nodig. De balans die je in de vuurvlieg nodig hebt komt vanuit je onderbuik, de plek waar je innerlijke kracht zicht bevindt. De vuurvlieg helpt je om die kracht te manifesteren.

De houding geeft strekking aan de binnenkant van je liezen en de achterkant van de torso. Je zult ook versterken bij je polsen, armen en buik. Wanneer je de vuurvlieg vaak oefent zal je algehele gevoel voor balans flink verbeteren.

Hoe voer je de vuurvlieg uit?

  • Ga staan en zet je voeten op heupbreedte,
  • Plaats je handen op de grond, aan de buitenkant van je voeten. Breng het gedeelte tussen je duim en wijsvinger achter de hielen,
  • Hurk diep, en klem je benen om je bovenarmen,
  • Verplaats je lichaamsgewicht langzaam naar achteren en vind balans,
  • Duw de binnenkant van je dijen stevig tegen de buitenkant van je armen, zo hoog mogelijk,
  • Je voeten komen misschien een klein beetje van de vloer, kijk of je een voor een je benen kan strekken,
  • Kies een focuspunt of drishti recht voor je,
  • Adem rustig door en blijf zolang in de houding als comfortabel voelt! Of je omvalt ?
  • Uit de houding geef je je polsen even een tegengestelde strekking en beweeg je de handpalm omlaag.

De houding aanpassen

Heb je last van je schouders, ellebogen, polsen en lage rug? Kijk dan uit met deze houding, doe voorzichtig aan en wees mild voor jezelf. Merk je dat je misschien te weinig kracht hebt of is de vloer een beetje te ver weg? Plaats dan blokken onder je handen! Een andere manier om de houding aan te passen is door te gaan zitten, met de benen gespreid in een hoek van 90 graden (vlinder). Plaats de hielen op blokken, je handen zijn voor je op de grond. Duw jezelf een klein stukje omhoog met de kracht uit je core!

Vuurvlieg mythologie

De vuurvlieg bevat het licht van duizend sterren, hij is puur, stralend en verhelderend. De vuurvlieg kan een moment van inspiratie of ontwaken geven, maar je moet wel snel zijn om het te vangen.  De hoge frequentie kan niet heel lang volgehouden worden en zal snel vervagen. Er zit vuurvlieg energie achter elk gedicht, lied en uitvinding. Het is jouw taak om je creatieve geest te benutten wanneer het moment daar is.  Wat kun je doen om dit kostbare en ongrijpbare licht te ondersteunen?
(K.Krans, the wild unknown animal spirit – 2018)

Heel veel plezier bij het oefenen en proberen van de vuurvlieg 🙂 Vergeet vooral niet te lachen en neem jezelf niet al te serieus als je omvalt. Wil je meer weten of heb je een vraag? Dan kun je ze kwijt in de reacties hieronder!

Liefs W.

Geen reactie's

Geef een reactie