Je ochtendroutine op de meridiaanklok afstemmen, hoe doe je dat?

Jij als mens, onderdeel van de natuur, bent onderhevig aan verschillende ritmes. Het bioritme staat daarbij voor de tijdgebonden processen in het lichaam, een betere uitleg is misschien wel ‘je biologische klok’. Alle processen volgen een ritme van 24 uur, en vanuit de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) wordt dit ook wel de meridiaan- of orgaanklok genoemd. Deze meridiaanklok kan behoorlijk bepalend zijn voor je humeur en energieniveau gedurende de dag! In dit artikel leg ik je uit hoe je je ochtendritueel kunt afstemmen op de meridiaanklok.

Laten we beginnen bij het begin, de meridiaanklok. Vanuit de TCG wordt uitgegaan van 12 hoofdmeridianen of orgaansystemen. Om je lichaam volop de gelegenheid te geven de energie op een specifiek moment te laten stromen naar het orgaan dat het meest actief is, of om juist minder te vragen van het orgaan dat in rust is, is het goed om naar je meridiaanklok te luisteren en je ritme hierop aan te passen. Nu kan strikt leven volgens de meridiaanklok nog een hele uitdaging zijn, en in plaats van je hele leven om te gooien kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de meridiaanklok doet.

Zo ben ik zelf begonnen met het begin van de dag, want een goed begin is het halve werk! Want laten we eerlijk zijn, hoe vaak laten we onszelf vanaf het moment van wakker worden al meeslepen in de waan van de dag?

Bewust omgaan met de start van je dag

Wanneer je wakker wordt is je lichaam nog in de rust houding, het parasympatische zenuwstelsel is dan nog actief. Voordat je iets gaat ondernemen die dag is het belangrijk dat je eerst compleet wakker bent. In plaats van achter de feiten aan te rennen kies je ervoor om zelf de touwtjes in handen te hebben en je dag vanuit een bepaalde intentie te starten. Hoe ga ik deze dag invullen? Hoe kan ik van deze dag een mooie dag maken? Welke to do wil ik sowieso afstrepen wat mij een voldaan gevoel geeft en mij dichter bij mijn visie brengt? Zo ga je veel bewuster je dag in, je weet waarnaar op weg bent, wat je van deze dag wil. Routines geven een positieve houvast, structuur en richting.

Schrijf!

schrijf

Wat doe je nu nog haastend, waar je eigenlijk meer tijd voor zou willen maken? Welke patronen die je nu al jaren hebt wil je eigenlijk doorbreken? Schrijven zorgt voor meer zelfbewustzijn, dankbaarheid en focus. Wanneer je je een tijdje richt op een bepaald gebied in je leven krijg je meer inzicht in je gedachten, emoties, gedrag en valkuilen. Schrijf in de ochtend en sta die dag ook echt anders in het leven! En misschien denk je wel, schrijven is niets voor mij, dat kan want iedereen is verschillend. Waar het om gaat is de artistieke uiting van je ware zelf, dus schrijf, schilder, dans of zing en maak TIJD.

Beweeg!

beweeg

Wanneer je net wakker bent voel je je wellicht nog wat stijf. Dit is niet zo gek, je lichaam heeft zich net 8 uur lang opgeladen. Dat zorgt ervoor dat je lichaam, specifiek het bindweefsel, zich aanpast aan de vorm die je lang in stilte aanhoud. Logisch dat je niet meteen een gat in de lucht springt! Bindweefsel is ten opzichte van je spieren stug van aard en weinig doorbloed. Een aantal rustige strekkingen zorgen voor de doorstroming van de energie en houden je lichaam en geest gezond.

Eet!

eet

De meridiaanklok volgt een logisch cirquit. Tussen 7:00 en 9:00 uur ’s ochtends als jij opstaat en aan een nieuwe dag begint is de maagmeridiaan in opperste staat van paraatheid. Om je fysiek sterk te maken heeft je lichaam de juiste voedingsmiddelen nodig, zodat je voldoende energie hebt gedurende de dag. Het ontbijt is in de TCG de belangrijkste maaltijd van de dag, een bekend gezegde luidt: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar.’ Hier in het westen zijn we gewend om onze grootste maaltijd aan het einde van de dag te nuttigen, wat eigenlijk gek is als je nagaat dat we dan nog de minste energie nodig hebben.

Klaar voor de dag

Tussen 9:00 en 11:00 uur is de activiteit van de miltmeridiaan het hoogst en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit je ontbijt verwerkt worden en je lichaam en geest van energie worden voorzien. Dit is dan ook het moment waarop je het beste kan studeren, sporten of werken. Happy day! ?

Mijn ochtendroutine

Ik vind het leuk om mijn ochtendroutine met je te delen. Het ritueel verschilt zeker van moment tot moment en is een beetje afhankelijk van wat er speelt en wat ik op dat moment in mijn leven nodig heb. Toch zijn er een paar vaste elementen die structuur, houvast en rust bieden. Zo sta ik om 7:00 uur op, en zet ik een kop thee. Vervolgens ga ik naar mijn rust ruimte waar ik even helemaal alleen kan zijn. Momenteel trek ik dan vaak een kaart uit het Spirit Animal dek van Kim Krans. Ik ben helemaal verzot geraakt op die kaarten want ze geven mij de mogelijkheid om te reflecteren op de gebeurtenissen en gedachten in mijn leven. Journal time dus! Elke kaart staat ook weer voor een bepaald element waar ik vervolgens wat strekkingen voor doe. Ik voel hoe mijn energie is en wat ik nodig heb voor deze dag. Welke taken wil ik volbrengen en welke zaken moeten sowieso gebeuren? Vervolgens ga ik een stuk wandelen met mijn lieve hondje en als we terug komen is het tijd voor een heerlijk ontbijt. Een goed variërend ontbijt geeft mij de rest van de dag voldoende energie voor alles wat ik wil doen, of terwijl ik ben er klaar voor!

Tot slot-

Sinds de uitbraak van COVID-19 heb ik gemerkt hoe belangrijk deze routine eigenlijk voor mij is. We worden geconfronteerd met het wegvallen van onze structuur, de een wat meer dan de ander maar bovenal vraagt de tijd om aanpassing. Het vraagt om meebewegen, maar hoe beweeg ik mee als zoveel onzeker is vraag je je misschien af? Die zekerheid en veiligheid die je zoekt vind je bij jezelf! Maak dus tijd voor jouw ochtendroutine of andere rituelen die ervoor zorgen dat je weer in balans komt met je vernieuwde zelf. Elke dag, keer op keer, oneindig.

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Of zoek je misschien begeleiding bij je ochtendbeoefening? Ik ben hier en ik help je er graag bij. Stuur mij een berichtje voor de mogelijkheden!

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het werkboek; Yin Yoga Teacher Trainging Verdiepingsmodule 2 – E.Scheen, Pure Enery Yoga 2019
Geen reactie's

Geef een reactie