Meridianen – De onzichtbare rivieren in je lijf

Levensenergie stroomt door banen in je lichaam die we nadi’s of meridianen noemen. Heb je weleens van de termen gehoord? De term Nadi’s, afkomstig uit de Tantrische en Hindoeïstische traditie, wordt in de meeste vormen van yoga gebruikt. Bij de beoefening van Yin Yoga spreken we over Meridianen, afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Er zijn veel overeenkomsten tussen de nadi’s en de meridianen, samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: Het transporteren en doorstromen van de levensenergie (Chi).

Wat is subtiele energie?

Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat subtiele energie is. Het energiesysteem van je lichaam kent zo zijn eigen anatomie waarbij de subtiele energie niet los te koppelen is van de fysieke energie. Het zijn elkaars tegenpolen zoals in een dualistisch principe. In de TCM zie je dit terug in de vorm van Yin (vrouwelijk) en Yang (mannelijk), twee  vormen van energie die we beide in ons dragen en nodig hebben om in balans te zijn. Chi of Qi is de levensenergie die door je lichaam (de meridianen) stroomt, en is nodig om op mentaal, emotioneel en fysiek niveau te kunnen functioneren.

Het meridiaansysteem

Wanneer de chi ongestoord door de meridianen kan stromen is je lijf gezond. Elke meridiaan staat in verbinding met een, of meerdere organen en de daarbij horende functies. Zie het als een soort wegennetwerk met hoofd,- en zijwegen, alleen zijn de meridianen in dit geval niet zichtbaar.

Het meridiaansysteem bestaat uit twaalf hoofdmeridianen en worden onderverdeeld in zes paren op basis van hun gezamenlijke fysieke, emotionele en spirituele functie. Zo gaat de longmeridiaan bijvoorbeeld niet alleen over de adem, maar ook over de emotie verdriet en loslaten. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er niet per se iets met je lever aan de hand te zijn, maar kun je je wel geïrriteerd voelen.

Meridianen en de Chinese orgaanklok

Chi stroomt volgens een vaste cyclus van 24 uur door de twaalf meridianen, ook wel de meridiaan of orgaanklok genoemd. Elke twee uur is de energieaanvoer van een specifiek meridiaan het meest en het bijbehorende orgaan het actiefst. Om je lichaam volop de gelegenheid te geven de energie te laten stromen naar het orgaan dat het meest actief is, of om juist minder te vragen wanneer het in rust is, is het goed om je ritme op de orgaanklok aan te passen.  

Chi-disharmonie – Waar komen mijn klachten vandaan?

Als energie niet vrij kan stromen kunnen er klachten ervaren worden op fysiek en mentaal niveau. Energie kan stagneren of blokkeren door bijvoorbeeld extreme kou of hitte, stress, emoties, verwondingen, een verkeerd beweging of voedingspatroon en ziekteverwekkers. Er kunnen over het algemeen 3 dingen aan de hand zijn met de meridianen. Er is teveel energie in een meridiaan, er is te weinig energie, er is sprake van stagnatie, de doorstroming van de meridiaan is dan te langzaam of wordt geblokkeerd.

~ Nu je weet wat de orgaanklok is zou je ook kunnen inschatten welk orgaan of meridiaan eventuele klachten veroorzaakt of zwak is.

Hoe werkt dat precies?

In onze organen zitten emoties opgeslagen. Wanneer de energieaanvoer van een bepaald meridiaan het meest is en daarmee het orgaan het actiefst is, kun je een emotionele detox ervaren. Een zwak orgaan geeft dan meer pijnklachten in het lichaam of bepaalde emoties worden intenser ervaren. Tijdens de minst actieve fase kan functievermindering, slaperigheid, sufheid of algehele malaise worden ervaren.

Behandelen van de meridianen

Door elke meridiaan stroomt Chi diep in je lichaam door de organen. Daarnaast kennen we ook meer oppervlakkige meridianen onder de huid en in het bindweefsel in de spieren (myofascie). Deze oppervlakkige meridianen kunnen gestimuleerd worden door acupunctuur, acupressuur of yoga. Blokkades in de meridianen kunnen zo worden opgeven waardoor er weer een vrijere doorstroming ontstaat. Het is lastig uit te leggen wat dat precies is, maar je voelt je letterlijk een beetje lichter, vrijer en energieker. De diepere meridianen zijn moeilijker te stimuleren maar niet onmogelijk door meditatie en ademhalingsoefeningen.

De beoefening van yin yoga een hele toegankelijke en zachte methode die helpt bij het zuiveren en stimuleren van de meridianen waarbij je de orgaanklok kunt aanhouden als volgorde van de oefeningen. Zo benadruk je de natuurlijke Chi-stroom in je lichaam.

Doe je een keertje met mij mee? Ik geef verschillende YinXL verdiepingslessen.

Check hieronder de agenda!

Geen reactie's

Geef een reactie