Willemijn Zoet | Tweede chakra: Mijn eigen zoete huis
62
post-template-default,single,single-post,postid-62,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Tweede chakra: Mijn eigen zoete huis

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en je kunt het visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden; een draaiend wiel van energie. In dit artikel lees je meer over het tweede heiligbeenchakra, Svadhistana in het Sanskriet wat zoiets als ‘eigen (zoete) plaats of huis’ betekent.

Wanneer er in ons lichaam blokkades zijn spreken we ook wel van gesloten chakra’s, de energie stroomt dan minder goed door je lichaam wat verschillende fysieke en mentale ongemakken met zich meebrengt. Nu je naar binnen bent gegaan en stevig bent gegrond in het eerste chakra is het tijd om je lichaam uit te lijnen langs de middenas (sushumna) in je lichaam. Uitlijnen betekent in de yoga dat je de verschillende delen van je lichaam zo op elkaar afstemt dat de prana (levensenergie) optimaal kan stromen. Je brengt eigenlijk je subtiele lichaam (ziel) in lijn met het fysieke lichaam door te voelen. Het tweede chakra dat we dan tegenkomen is Svadhistana en bevindt zich in de onderbuik, tussen de navel en geslachtsorganen.

tweede-chakra-beweging
tweede-chakra-beweging
tweede-chakra-beweging

Svadhistana: Het heiligbeenchakra
Het tweede chakra staat voor beweging, lust, seksualiteit, bezieling, verbondenheid en emoties. Het heiligbeenchakra is de zetel van genot en van smaak in de breedste zin van het woord: niet alleen wat betreft voedsel, maar ook van kleding, muziek, design en kleur. Het draait allemaal om aantrekkingskracht en onze seksualiteit. Het heiligbeenchakra is het centrum van onze emoties en is het meest vrouwelijk ten opzichte van de andere chakra’s. Het is diep verbonden met de vruchtbaarheid en wordt geregeerd door de maan, die niet alleen de zeeeën en oceanen aantrekt, maar ook de wateren in onze eigen lichamen. De kleur die je kunt visualiseren is oranje en de affirmatie die bij het heiligbeenchakra hoort is ‘ik voel’. Svadhistana zorgt ervoor dat we in beweging komen en toenadering zoeken tot de ander, centraal staat dan ook de verbondenheid met jezelf en met je omgeving.

Element water
In het tweede chakra staat het element water centraal. Je gaat van aarde naar water, of van vast naar vloeibaar, door te smelten. Water moet stromen om zuiver te blijven. De aarde draagt het water, warmte verdampt het, wind vervoert en stuwt het. De maan beweegt het water, de zwaartekracht brengt het terug op de grond en kou doet het stollen. Water kan uit zichzelf niets en toch is het de kracht van water die dingen verandert. Soms een vernietigende kracht, soms een subtiele kracht van eeuwenlang een druppel die op dezelfde plek valt. Zoals water afhankelijk is van natuurkrachten, zo zijn onze emoties reacties op de omgeving en emotie is de aandrijfkracht van het tweede chakra.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je emotioneel gevoelig bent voor verschillende natuurkrachten. Denk bijvoorbeeld aan onrust voor de storm of de maanziekte. Dit is niet heel gek als je je bedenkt dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat.

Het gaat er niet om hoe ver je in de houding komt, maar hoe diep je de houding voelt - Anodea Judith

Svadhistana in balans
Een uitgebalanceerd heiligbeenchakra maakt mensen sierlijk, vriendelijk, open en vertrouwend. Je staat in contact met je ware gevoelens en hebt geen moeite deze te uiten, je wil het liefste het positieve zien in plaats van het negatieve, en je bent in staat je problemen om te zetten in uitdagingen. Door alle contacten met onze omgeving, de drukte van alledag en het omgaan met veel mensen kan de Svadhistana onrust veroorzaken. Je kunt dit vergelijken met de golven van een onrustige zee. Wanneer je tweede chakra niet optimaal functioneert kun je last krijgen van bijvoorbeeld emotionele problemen, problemen met seksualiteit en pijn in de onderrug. Ook kunnen menstruatieklachten en problemen met de baarmoeder het functioneren van de Svadhistana belemmeren.

Tot Slot
Het heiligbeenchakra wordt dus gekenmerkt door seksueel bewustzijn in plaats van door sensuele oerdriften zoals in het eerste chakra. Het leidt tot je seksuele identiteit, je vermogen om je te binden aan een partner en plezier te beleven aan je seksualiteit. Wanneer je heiligbeenchakra in balans is kan dit je diep seksueel en emotioneel geluk bezorgen.

Het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen kan ervoor zorgen dat je tweede chakra weer op de juiste manier geopend word. Daarnaast is het belangrijk om rust te nemen en tot jezelf te komen. De energie kun je tot rust brengen door bijvoorbeeld meditatie, buikademhaling, stilte etc.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN MET BEHULP VAN HET WERKBOEK CHAKRA YOGA – ANODEA JUDITH, 2016 & DE CHAKRA ENERGIEMETHODE – ANNA SELBY, 2007.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld wat de kenmerken zijn van een onder en overactief heiligbeenchakra?
Stel je vraag of plaats je opmerking in de reactieruimte hieronder.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie