Willemijn Zoet | Wat is Nadi Shodhana
15673
post-template-default,single,single-post,postid-15673,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Wat is Nadi Shodhana

Nadi Shodhana is een ademoefening, en ademoefening noemen we in de yoga ‘pranayama’. Nadi Shodhana pranayama is een manier om lichaam en geest te kalmeren. In dit artikel zal ik uitleggen wat de oefening precies inhoud, wat de voordelen zijn en lees je hoe je de oefening zelf kan doen.

In ons lichaam lopen verschillende energiebanen, in de yoga noemen we deze energiebanen nadi’s. Met deze ademoefening kun je de energiebanen reinigen en in balans brengen. Nadi Shodhana helpt bij stress en kalmeert daarnaast je zenuwstelsel.

Nadi Shodana staat ook wel bekend als de ‘wisselende neusgat ademhaling’. Zoals hierboven beschreven is een nadi een energiebaan, en betekent het woord ‘stroom’ of ‘flow’. Shodana betekent reinigen. In ons lichaam tellen we zo’n 72.000 nadi’s waar de prana, of levensenergie doorheen stroomt.

Wanneer er blokkades in de energiebanen ontstaan kan de prana minder goed door je lichaam heen stromen. Hoe vaak neem jij de tijd om te rusten tijdens je dagelijkse activiteiten? Wanneer je altijd maar door gaat komt je lichaam nooit volledig tot ontspanning waardoor het niet de kans krijgt om zichzelf te herstellen en weer heel te worden. Zo ontstaan dus de blokkades met allerlei andere klachten als gevolg. Nadi Shodhana heeft hier vooral als doel om de balans in je lichaam weer te herstellen.

Nadi Shodhana voordelen

De voordelen van Nadi Shodhana pranayama zijn:

 • Verbetert het zuurstofgehalte in het bloed
 • Brengt je zenuwstelsel in balans
 • Kalmeert de geest en verhoogt de focus en concentratie
 • Optimaliseert je energiesysteem
 • Verlaagt hartslag en bloeddruk
 • Helpt om aandacht naar binnen te richten
 • Helpt om het lichaam te reinigen
 • Verhelpt (energetische) blokkades
 • Helpt om de twee hersenhelften te synchroniseren
 • Stimuleert de flow van prana of levensenergie
 • Helpt om meditatieve rust te creëren

Nadi Shodhana adembeweging

Nadi Shodhana brengt dus de balans terug in je lichaam geest. Het kan heel fijn zijn om deze oefening te doen wanneer je je onrustig voelt of een drukke dag achter de rug hebt. Heb je moeite met inslapen? Probeer dan een keer Nadi Shodhana. De oefening kan bovendien ook helpen ter voorbereiding op je meditatie.

In deze ademoefening adem je door verschillende neusgaten met als doel balans te brengen in de stroom van de adem. Ondertussen volg je de stroming van de adembeweging.

De Nadi shodhana ademoefening kan gedaan worden als een op zichzelf staande oefening of als meditatie aan het begin en/of einde van je Yoga sessie.

Nadi shodhana uitleg

Zo voer je Nadi Shodhana uit:

 1. Kom gemakkelijk zitten in een houding van jouw voorkeur. Dit kan in de lotushouding, kleermakerszit, geknield of gewoon op een stoel.
 2. Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat.
  Na de inademing sluit je met je ringvinger je linkerneusgat af (leg je wijs- en middelvinger op het punt tussen je wenkbrauwen, of naar binnen gevouwen in je handpalm). Nu laat je het rechterneusgat los en adem je ook weer uit via dit neusgat.
 3. Nadat je volledig hebt uitgeademd, adem je weer in door je rechterneusgat. Als je volledig bent ingeademd, sluit je het rechterneusgat weer af met je duim.
 4. Vervolgens laat je het linkerneusgat los en adem je hierdoor weer uit.
 5. Hiermee ga je een aantal minuten door. Denk eraan dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.

Slot
Heb je vragen of misschien opmerkingen? Je kunt ze kwijt in de reacties hieronder.

Geen reactie's

Geef een reactie