Yin Yoga tegen eenzaamheid

In deze periode zitten we meer thuis en brengen minder tijd door met anderen. Herken je dat gevoel dat je je soms alleen voelt of buitengesloten van de wereld, in deze tijd van grote externe verandering? Je bent niet de enige! 🙂 Daarom heb ik een serie houdingen samengesteld waarmee je de verbinding met jezelf weer kan herstellen, en daarmee ook met je omgeving. 

Duur: 75 min
Benodigdheden: bolster, kussen, blokken (stapel boeken), deken, timer.

Uitleg serie

In verbinding staan met anderen is een van onze basisbehoeften. Momenteel maken we die verbinding veelal met Zoom, Teams of social media, en ervaar je misschien wel dat een ‘echte’ verbinding lastiger te vinden is. We merken het in ons lijf en in ons hoofd. Wat zegt de yoga hier precies over? Yoga wordt veelal vertaald als ‘opnieuw verbinden’, waarmee de verbinding met jezelf word bedoeld. Alles wat je nodig hebt, draag je al bij je! Je hoeft dus niet opzoek naar oplossingen buiten jezelf, dat zorgt er alleen maar voor dat je je leger voelt.

Hoe vind ik dan het sleutelgat voor het verdrijven van eenzame gevoelens?
De yogahoudingen zorgen ervoor dat je je weer compleet voelt en eenheid ervaart, je maakt weer verbinding met diegene die je echt het hardste nodig hebt, namelijk jezelf. Hoe dat werkt? Emoties zijn energie, dus ook de emotie eenzaamheid. Energie kan zich vastzetten in je lichaam, en de houdingen zorgen dat die energie weer gaat stromen. Uiteindelijk voel je je weer rustiger, vrijer en/ of opgelucht. En natuurlijk kan het gebeuren dat je nog steeds eenzaam bent, maar je kunt er ook weer afstand van doen, omdat je ervaart wat je werkelijk bent. LEVEND!

In de houdingen

Tijdens het uitvoeren van de houdingen probeer je de aandacht zoveel mogelijk met je ademstroom te verankeren. Laat jezelf continu meebewegen met de zwaartekracht, en breng je aandacht bij het feit dat je alles al in huis hebt en compleet bent. Wanneer je opmerkt dat je soms wat afgeleid raakt, kom dan gewoon weer terug bij het observeren van je adem. Vergelijk het maar eens met de voorbijgaande wolken in de lucht. Terwijl jij rustig in het gras ligt zie je de wolken komen en gaan, en zo is het ook met de fysieke sensaties, gedachten en emoties die je voelt. De verankering bij je adem helpt je om rust te vinden in je lichaam en tevens bewust te worden van de signalen/ sensaties van je lichaam & geest.

Wanneer de tijd voorbij is kom je na iedere houding (vanaf houding 3) een moment op je rug liggen om de strekking na te voelen en het bindweefsel rustig terug te laten bewegen in de vorm van je lichaam. Wat voel je, en waar voel je het? Geen nood als je niet precies weet hoe of wat te voelen, je hoeft er ook niet naar op zoek te gaan, het is meer als een constatering en vervolgens adem je weer door. Remember de clouds from above 🙂

Is Yin yoga iets voor mij?

Yin Yoga richt zich in tegenstelling tot de meer actieve yogastijlen (die zich veelal op spieren richten) vooral op het bindweefsel. Door in yogahoudingen specifieke bindweefselgroepen en gewrichten op te rekken of samen te drukken, maak je het bindweefsel en de gewrichten soepeler. De fysieke voordelen hiervan zijn groot! Wil je meer weten? Kijk dan HIER

Ik wens je een moment van stilte en ontspanning toe. Heb je vragen of opmerkingen over de serie? Stuur me dan een berichtje via het reactieveld hieronder of middels het contactformulier.

Liefs Willemijn

Geen reactie's

Geef een reactie