Yin-serie-wervelkolom

Yin Yoga voor de Wervelkolom

Je hebt het verleden niet achter de rug, je hebt het in de rug,

In deze serie werken we met de verschillende bewegingsuitslagen van de wervelkolom. 

Duur: 75 min
Benodigdheden: bolster, kussen, blokken (stapel boeken), deken, critical alignment strip, timer.

Uitleg serie

Ga gemakkelijk zitten en breng je aandacht, van waar je ook bent, stap voor stap bij jezelf. Je lichaam is niet in staat te reizen door tijd en ruimte maar je geest kan dat wel, en door jezelf letterlijk even stil te zetten, kan je geest niet anders dan aansluiten. Geef jezelf een paar adembewegingen de tijd om te voelen hoe het met je gaat.

Na de beginmeditatie start je met de seiza (japanse zit) flow. Per adembeweging verander je van houding (in rug hol, uit rug bol, in rug neutraal met cactus armen, uit rug neutraal en knuffel jezelf) en herhaal je de miniserie totdat de bewegingen elkaar automatisch beginnen op te volgen, en er een flow ontstaat. Ga zolang door als voor jou prettig voelt, maar in ieder geval voor de duur van 2 minuten. Kom daarna even in stilte en beweeg niets, voel rustig na.

In de houdingen

Tijdens het uitvoeren van de overige houdingen probeer je de aandacht zoveel mogelijk bij je ademstroom te verankeren. Laat jezelf continu meebewegen met de zwaartekracht, en breng je aandacht bij je wervelkolom wanneer je merkt dat je druk in je hoofd bent. Geeft niet als je even afgeleid raakt, wanneer je het opmerkt kom je gewoon weer terug bij je adem. Vergelijk het maar eens met de voorbijgaande wolken in de lucht. Terwijl jij rustig in het gras ligt zie je de wolken komen en gaan, en zo is het ook met de fysieke sensaties, gedachten en emoties die je voelt. De verankering bij je adem helpt je om rust te vinden in je lichaam en tevens bewust te worden van de signalen/ sensaties van je lichaam & geest.

Wanneer de tijd voorbij is kom je na iedere houding (vanaf houding 3) een moment op je rug liggen, tenzij anders benoemd hieronder, om de strekking na te voelen en het bindweefsel rustig terug te laten bewegen. Wat voel je, en waar voel je het? Geen nood als je niet precies weet hoe of wat te voelen, je hoeft er ook niet naar op zoek te gaan, het is meer als een constatering en vervolgens adem je weer door. Remember de clouds from above 🙂

In de laatste fase van de serie gebruik ik het critical alignment stripje voor het stimuleren van souplesse en openheid in het bovenlichaam. Heb je een stripje maar weet je niet precies hoe je hem moet gebruiken? Een duidelijke uitleg vind je HIER. Heb je geen stripje? Sla dit gedeelte dan rustig over en ga door naar de eindontspanning/ savasana.

Is Yin yoga iets voor mij?

Yin Yoga richt zich in tegenstelling tot de meer actieve yogastijlen (die zich veelal op spieren richten) vooral op het bindweefsel. Door in yogahoudingen specifieke bindweefselgroepen en gewrichten op te rekken of samen te drukken, maak je het bindweefsel en de gewrichten soepeler. De fysieke voordelen hiervan zijn groot! Wil je meer weten? Kijk dan HIER

Ik wens je een moment van stilte en ontspanning toe. Heb je vragen of opmerkingen over de serie? Stuur me dan een berichtje via het reactieveld hieronder of middels het contactformulier.

Liefs Willemijn

Yin-yoga-serie-wervelkolom

Happy Day X

Geen reactie's

Geef een reactie