Willemijn Zoet | Zesde chakra: Waarnemen
71
post-template-default,single,single-post,postid-71,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Zesde chakra: Waarnemen

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en een chakra kun je visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden een draaiend wiel van energie. In dit artikel lees je meer over het zesde voorhoofdchakra, Ajna in het Sanskriet wat ‘waarnemen’ en ‘weten’ betekent.

Het is het gebied van bewuste waarneming, je bewust worden van het bestaan en bewust ingrijpen en zo nodig veranderen. Door bezinning en reflectie op je gedrag is het mogelijk die bewustwording te ontwikkelen. Zijn we ons bewust van onze motieven of hebben we juist een bord voor ons hoofd waardoor we alsmaar dezelfde fouten maken? Willen we echt onder ogen zien waar we mee bezig zijn, of wat ons beweegt? Nemen we genoeg tijd om ons te bezinnen op ons handelen, op onze beweegredenen?

Ajna: Voorhoofdschakra/ Derde oog
Elke chakra staat voor een bepaald bewustzijnsperspectief, waarbij het zesde chakra staat voor het zien, in je leven en de wereld. Misschien voel je de subtiele energie stromen, zie je je eigen patronen, of krijg je toegang tot je intuïtie. Het element van het zesde chakra is licht. Je ziet de energielijnen in een houding, en je ziet je lichtlichaam. Je innerlijke zicht verlicht de binnenkant van je tempel en vult die met zijn verlichte stralen.

Over de plek van het chakra bestaan verschillende meningen en opvattingen. In veel boeken wordt het zesde chakra gelijkgesteld aan de hypofyse en het zevende aan de pijnappelklier omdat de laatste iets hoger in de hersenen zit. Maar als we dieper inzoomen op de pijnappelklier, is dit misschien niet helemaal terecht. Wat we weten is dat sinds de ontdekking van de pijnappelklier filosofen deze plek hebben aangeduid als het gebied waar de mystieke ervaring zit. René Descartes noemde hem in de zeventiende eeuw de zetel van de ziel. De pijnappelklier maakt serotonine aan, een derivaat van de neurotransmitter serotonine. De pijnappelklier (zo groot als een erwt) speelt een essentiële rol bij bijna-doodervaringen, dromen en psychedelische ervaringen, een werking die zou voortvloeien uit de synthese van dimethyltryptamine (DMT), een stof die lijkt op een natuurlijke neurotransmitter en innerlijke beelden produceert. De hypofyse is een ‘meesterklier’ die andere klieren aanstuurt, zoals het zevende chakra een ‘meesterchakra’ is, terwijl de pijnappelklier lichtgevoelig is en mogelijk betrokken is bij het scheppen van beelden, wat duidelijk naar het zesde chakra verwijst. Daar komt nog eens bij dat de pijnappelklier zich ontwikkelt vanuit een derde oog in het embryo. Helaas kennen we nog niet de volledige werking van het zesde chakra op de pijnappelklier waardoor dit tot op heden een vraagstuk is. Wat we wel weten is dat een hogere staat van bewustzijn kan resulteren in mystieke beelden of visioenen, wat op een ontwikkeld zesde chakra duidt.

Yoga verandert niet alleen de manier waarop we waarnemen, het transformeert de persoon die waarneemt.

Balans in het derde oog
In onze tijd zijn er weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben aangezien dit altijd gepaard gaat met een hoge graad van bewustzijn. Maar zelfs als het derde oog gedeeltelijk geopend is kan het toch harmonieus functioneren, je bent dan ook wel de meester over je geest. Kenmerken van een onderontwikkeld zesde chakra zijn: ongevoeligheid, slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen, moeite met zien van alternatieven en geen herinnering van dromen. Een over ontwikkeld zesde chakra kan ook, kenmerken hiervan zijn: hallucinaties, obsessies, waanideeën, concentratieproblemen en nachtmerries.

Slot
In de hogere chakra’s betreed je het domein van de stilte. De oefeningen voor een ontwikkeld Ajna draaien minder om inspanning en meer om het vertragen van zowel lichaam als geest ter voorbereiding op de stilte van de meditatie. De elkaar kruisende nadi’s van ida en pingala komen samen in het zesde chakra: dualiteit verandert in een enkelvoudig bewustzijn. Hier begin je de ware betekenis van yoga te ervaren. Eenwording van lichaam en geest, van waarnemer en het waargenomene, van het individuele en het universele.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN MET BEHULP VAN HET WERKBOEK CHAKRA YOGA – ANODEA JUDITH, 2016 & DE CHAKRA ENERGIEMETHODE – ANNA SELBY, 2007.

Wil je meer weten over het voorhoofdchakra?
Stel je vraag of plaats je opmerking in de reactieruimte hieronder.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie