Willemijn Zoet | Zevende chakra: Duizendvoudig
610
post-template-default,single,single-post,postid-610,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Zevende chakra: Duizendvoudig

We hebben in ons lichaam 7 chakra’s. Chakra betekent wiel in het Sanskriet, en je kunt het visualiseren als een soort draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. In andere woorden; een draaiend wiel van energie. In dit artikel lees je meer over het zevende kroonchakra, Sahasrara in het Sanskriet wat ‘duizendvoudig’ betekent.

Wanneer er in ons lichaam blokkades zijn spreken we ook wel van gesloten chakra’s, de energie stroomt dan minder goed door je lichaam wat verschillende fysieke en mentale ongemakken met zich meebrengt. Je hebt kennisgemaakt met zes van de zeven sleutels voor je innerlijke tempel. Er is nog een sleutel om de god die huist in je lichaam te laten ontwaken. Dit is een ongrijpbaar mysterie dat altijd aanwezig is. Het is overal en nergens. Altijd heb je de sleutel in handen maar je ziet hem niet, het is een ervaring. Vraag jezelf in wiens handen deze sleutel is, en het antwoord is de sleutel zelf: BEWUSTZIJN.

Sahasrara: Het kroonchakra
Het kroonchakra is letterlijk de kroon op het werk in het chakrasysteem. Het voorziet in de middelen om onze onuitwisbare band met de bron van ons ZIJN te verdiepen. Of we deze relatie al dan niet bewust willen leggen, is aan onszelf. De band is er; we moeten hem alleen erkennen als we hem willen ervaren. We kunnen het verband alleen leggen als we het herkennen.

In de lichamelijke laag beheerst het kroonchakra de pijnappelklier, die zich boven aan de midden hersenen bevindt, onder de helft van de grote hersenen. Het beïnvloed onze diepe, innerlijke cirkels, zoals slaap, geluk en rust. Zijn kwaliteiten zijn gelukzaligheid, schoonheid en spiritualiteit. Het kroonchakra biedt iedere persoon de energie van kosmisch bewustzijn en helpt ons om ons een met alle leven te voelen. Het beheerst ons gevoel van geluk en vreugde en laat ons voelen dat we geliefd zijn, geleid worden en altijd beschermd worden door de liefde van God. De corresponderende lichaamsdelen van het kroonchakra zijn de schedeldak, hersenschors en de huid. Bij slecht functioneren van het kroonchakra zijn er problemen met leren, perceptie en spiritueel begrip. De lichamelijke problemen die kunnen voorkomen zijn kleurenblindheid, alcoholisme, zenuwstoornissen, epilepsie, neurosen en slapeloosheid.

Kroonchakra en de emotionele laag
Het kroonchakra heeft maar een emotie en dat is gelukzaligheid. Deze toestand wordt omschreven als een vreugdevol gevoel van het goddelijke. Als je het eenmaal hebt ervaren, dreigt het alle andere emoties naar de achtergrond te drukken. Gelukzaligheid voelen we als we ons meer identificeren met de lagere centra. Deze gelukzaligheid wordt vaak transcendentie genoemd.

Kroonchakra en de mentale laag
Het kroonchakra opent de weg naar het hogere denken. We zien hier een totaalbeeld en staan boven de futiliteiten van het leven. Het kroonchakra is mondiaal, zelfs universeel, in zijn benadering van situaties of mensen. Het heeft een spirituele dimensie die ons leert om de oorsprong van het conflict te bekijken, niet alleen met ons hart maar ook met ons hoofd. Het heeft het vermogen om dingen in perspectief te brengen.

Het grootste avontuur van de mens is de reis terug naar de schepper. Om zijn doel te bereiken, is het nodig dat zijn lichaam, zintuigen, geest, verstand en Zelf goed ontwikkeld zijn en gecoördineerd functioneren - B.K.S. Iyengar

Sahasrara in balans
Een gezond kroonchakra opent voor ons een spiritueel begrip van de eenheid van het leven. Vaak gebeurt dit als we psychologisch volwassen en spiritueel ontwikkeld zijn. Het openen valt vaak samen met een tijd in je leven waarin je voor moeilijke beslissingen staat. Uiteindelijk geeft het ons inzichten, een groter gevoel van wat we kunnen en wat ons hogere doel kan zijn. We kennen deze periode ook wel als ‘midlifecrises’.

Door veel te oefenen kunnen we proberen onze spirituele machten van het kroonchakra te vergroten. Het uiteindelijke doel is het vergroten van je bewustzijn, waarin lichamelijke behoeften en emotionele verlangens kunnen worden uitgeschakeld. Belangrijk is dat je gegrond blijft in je lichaam, dit zal je kroonchakra stabiliseren. Eet gezond voedsel, drink chloorvrij water en neem voldoende rust en beweging. Dagelijkse gebedsoefeningen, meditatie, reflectie en yoga helpen je geest te gronden. Het is belangrijk om stabiel te blijven als de spirituele energie gaat manifesteren in je relaties en werk.

Tot slot
Forceer dit chakra nooit om open te gaan, net als de lotus, zal het op natuurlijke wijze tot bloei komen wanneer jij klaar bent om het te aanvaarden.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld wat de kenmerken zijn van een onder en overactief kroonchakra?
Stel je vraag of plaats je opmerking in de reactieruimte hieronder.

Dit artikel is geschreven met behulp van het werkboek Chakra Yoga – Anodea Judith, 2016 & Chakra’s ontcijferd – Amkika Wauters, 2009.
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie